Bileşik ve element moleküllerini oluşturan atomlar birbirine nasıl bağlanmış olabilir?

Moleküller birden fazla atomdan oluşur. Bileşik ve element moleküllerini oluşturan atomlar birbirine nasıl bağlanmış olabilir?

Atomda elektronlar çekirdek etrafındaki yörüngeler üzerinde ve belli bir kurala göre dizilmiştir. Molekül ve bileşiklerin oluşumu sırasında atomlar kimyasal bağlarla birbirine bağlanır. Atomlar molekül veya bileşik oluştururken daima son yörüngelerindeki elektron sayısını 8’e tamamlamak ister.

kararlı atomlar

Helyum, neon ve argon gibi elementler son katmanlarında yeterli sayıda elektron bulundurduklarından başka elementlerle bileşik oluşturma eğilimi göstermezler. Bu özelliğe sahip olan elementler soy (asal) gazlar olarak adlandırılır.

Oksijen, hidrojen ve klor gibi gazların moleküllü yapıda olduğunu öğrenmiştik. Soy gazlar ise bileşik oluşturma eğilimi göstermediklerinden tek atomludurlar. Helyum ve neon gazlarının atomlarına ait modeller yanda gösterilmiştir.Eğer atomlar son katmanlarında belli sayıda elektrona sahipse bunlar kararlı atomlardır.

Periyodik tablodaki elementlere ait atomlardan pek çoğu kararlı atomların elektron dizilimlerine sahip değildir. Bu atomlar soy gazlar gibi son katmanlarında belirli sayıda elektron bulundurmak isterler.

Atomların bazıları kararlı yapıdayken bazıları kararlı yapıda değildir. Kararsız yapıya sahip olan atomlar kararlı yapıya ulaşabilmek için başka atomlarla aralarında bileşik oluştururlar. Bileşikler oluşurken atomlar arasında elektron alış verişi gerçekleşir.

Atomlar kararsız bir yapıya sahipse son katmandaki elektron sayısını 2’ye ya da 8’e tamamlamak ister. Bir atomun son katmanındaki elekron sayısını 2’ye tamamlamasına dublet kuralı, 8’e tamamlamasına ise oktet kuralı denir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.