Vücudumuzdaki sistemlerin kendi başına çalıştığında ne tür sorunlara neden olurdu?

Vücudumuzdaki sistemlerin her birinin kendi başına çalıştığını düşününüz. Böyle bir durum ne tür sorunlara neden olurdu?

Bir örnekle açıklayalım. Çok hızlı hareket ettiğimizi, koştuğumuzu düşünelim. Vücudumuzda ne olur? Hücrelerin çok hızlı çalışması daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bunun sonucunda da daha hızlı kan akışı gerekir. Bunu yapan kalptir. Kalp hızlı kan pompalamaya başlar. Hücrelere daha fazla kan gider. Ama tek başına kalbin hızla çalışması yetmez. Hücrelerin oksijen ihtiyacı da vardır. Soluk alıp verme de hızlanması gerekir. Nefes alış verişi hızlı olmasa hücreler oksijensiz kalır ve zehirlenme olur. Bu yüzden vücudumuzdaki organlar vaya sistemler aynı anda veya belli bir kurallara göre hareket etmese vücutta kaos olur. Vücut canlılığını sürdüremez, organlar görevlerini yerine getiremez.
Vücudumuzdaki sistemlerde bağımsız çalışmaz, aralarında bir eşgüdüm ve organizasyon vardır. Sindirim sistemi besinleri sindirir, kan yolu ile hücrelere gönderir. Solunum sistemi oksijeni yine kan yoluyla hücrelere gönderir. Hücreler o besinleri oksijen yolu ile yakarak enerji ortaya çıkar. Sonra atıklarda boşaltım sistemi ile, karbondioksitte yine akciğerlerle atılır. Her biri birbirini tamamlar. Biribirleriyle yarışma ve mücadele etmeleri yoktur.
Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.