Aşağıda verilen kavramlar arasındaki ilişkileri açıklayınız.

1. Hücre duvarı, hücre zarı arasındaki ilişki nedir?

Hücre duvarı, bitkilerde hücrenin dayanıklılığını artırmak için vardır. Hücre zarının üzerindedir. Hücre duvarından geçen besinler hücre zarına ulaşır.Hücre duvarının da hücre zarının da asıl görevi hücreyi dış etkilerden korumaktır.

2. Kloroplast, hücre duvarı arasındaki ilişki nedir?

Her iki hücre birimide bitkilerde bulunmaktadır. kloroplast bitkiye yeşil rengi verir. Hücre duvarı hücreyi dış etkenlerden korur.

3. Sitoplazma, mitokondri, kloroplast arasındaki ilişki nedir?

Kloroplast sadece bitki hücresinde bulunur. Fotosentezi gerçekleştirir. Sitoplazma, ve mitokondri hem hayvan hücresinde bulunur hem de bitki hücresinde bulunur. Mitokondri oksijenli solunum yapar.

 4. Hücre, doku, organ, sistem arasındaki ilişki nedir?

Bu kavramlar birbirilerini oluşturan katmanlardır. Hücrelerden dokular oluşur. Dokulardan organlar, organlar da sistemleri oluşturur. En tepe oluşum sistem için hepsinin oluşumuna ihtiyaç vardır. En küçük birim hücre, en organize birim sistemdir. Hücre bir oda ise, sitem apartmandır.

5. Sperm, yumurta, embriyo, bebek arasındaki ilişki nedir?

Bebeğin oluşabilmesi için sırası ile, spermin yumurtayı döllemesi, döllenen yumurtanın embriyoya dönüşmesi ve sonucunda embriyonun büyüyerek bebek olmasıdır. Bu sürecin aşamalarıdır.

6. Bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik, yaşlılık arasındaki ilişki nedir?

Bu kavramlar, bir insan hayatının sürecini ve aşmalarını gösterir. İnsan doğar bebek olur. Bebek büyür çocukluk dönemini geçirir. Çocuk ergenleşir, üreyecek aşamaya gelir. Ergenleşen birey büyümeye devam eder, yetişkin bir birey olur. Belli bir süre sonra birey yaşlanmaya başlar. Her canlının geçirdiği yaşam aşamalarıdır bunlar.

7. Tohum, çimlenme, büyüme arasındaki ilişki nedir?

Uygun koşullarda tohum çimlenir, uygun koşullarının devamında da bitki büyür.

8. Organik tarım, çevre, insan arasındaki ilişki nedir?

İnsan besinlerini çevre vasıtası ile almaktadır. Son yıllarda çevre kimyasallarla kirlenmiş bulunmaktadır. Bunun sonucunda Organik tarım geliştirilmiştir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.