Atom Bombası ve Hidrojen Bombasının Dayandığı Temel ve Etkilerinin Araştırılması?

Atom Bombası Nedir?

Ortaya çıkan bir enerji çeşididir. Ortaya çıkması ise şu şekilde olur. Kararsız atomlar düşünün, bu atomların çekirdeklerinde zincirleme denilebilecek şekilde bölünmesi veya reaksiyon göstermesi sonucunda patlama meydana getirmesidir. Olur, da bu zincirleme hareketlerin kontrol edilebilir şekilde yürütülmesi ele alındığında nükleer santral elde edilmiş olur. Atom ’un 3 yapıdan oluştuğunu herkes apaçık bilmektedir. Bu 3 yapı proton, nötron ve elektronlardır. Doğa’da bulunan uranyum ve plütonyum ’un çekirdek sayılarını ele alırsak uranyumun 235, plütonyumun 239 adettir. Bu çekirdeklerde çok fazla enerji bulundurmaktadırlar. Eğer bu enerjileri kontrol altında tutarak ortaya çıkardığınızda kontrollü enerji elde edilmiş oluyor. Bu enerjileri kontrolsüz bir şekilde kullanmak isteyenler ise atom bombasını elde etmiş oluyorlar. Çekirdekteki bu enerjiye nötronların yaklaşması sonucunda büyük bir enerji oluşur ve atom parçalanır ikiye bölünür. Atom bombası oluşturulmak istenirse eğer patlatılması için dağınık bir şekilde malzemeleri yerleştirilir. Dağınık olmasındaki sebep ise taşınırken ya da hareket etmesi durumunda olası bir ani patlamanın önüne geçilmesidir. Atom bombasını faaliyete geçirmek için dinamite ya da nötron bombardımanına ihtiyaç duyulmaktadır. Tarihten bilindiği üzere Amerika’nın Japonya’ya attığı atom bombasında 20 bin ton civarında TNT gücünde atom bombasının atıldığı bilinmektedir. En fazla ise 500 bin ton atom bombası elde edilebilmektedir.

atom-bombasi

Hidrojen Bombası Nedir?

Termonükleer tepkimenin oluşumun büyük bir önemi vardır. Bilindiği üzere Hidrojen bombasının elde edilmesi için, hidrojen atomlarının birleşerek, helyum atomuna dönüştürülmesidir. Ancak bu işlem için fizyon değil füzyon’a ihtiyaç duyulmaktadır. Füzyon bilindiği üzere küçük çekirdeklerin büyütülmesi olayıdır. Güneş etrafında ya da yüzeyinde oluşan patlamalar füzyon olayına bir örnektir. Hidrojen bombasının ortaya çıkarılması için önce çekirdeklerinin bölünmesi gerekir ve sonrasında gerek duyulan ısının oluşturulması gerekir.

Temel Birleşme ve Etkileri Nelerdir?

Hidrojen bombasının aktif olabilmesi için Atom parçalanması gerekmektedir. Özetle atom bombası hidrojen bombasının patlatılmasında ihtiyaç duyulan bir gereksinimdir.

Etkilerini ele aldığımız zaman durum ile karşılaşılmadan insan üzerindeki etkisini tam saptayamayız. Kısaca detaylandırmak istersek eğer; patlamanın oluştuğu mesafe, hava şartları, patlamanın oluştuğu yerdeki insan yoğunluğu önemlidir. Çarpma, termal radyasyon ve ani radyasyon şeklinde etkileri gözlemlenir.

Bombanın patlamasına yakın 1 km, civarında ne varsa her şey yerle bir olur.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.