Boşaltım Nasıl Olur?

Boşaltım Nasıl Olur?

Vücudumuzdaki Böbreklerin sağlığı için neler yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz?

Bir an için gözlerimizi kapatalım. Evimizde her gün oluşturduğumuz çöpleri düşünelim. Bu çöpleri dışarı atmadığımızda neler olur? Düşünelim ve düşüncelerimizi defterimize yazalım.

boşaltım sistemi

Bir önceki paragrafta anlatılan olayı kendi vücudumuzda düşünelim. Yediğimiz besinlerden sindirilmeyenler vücudumuzda kalırsa ne olur? Düşünelim ve düşüncelerimizi defterimize yazalım.

Sınıfa, boşaltımla görevli yapı ve organları gösteren bir model getiriniz. Model üzerinde boşaltımda görevli yapı ve organları göstermeye çalışınız. Bu yapı ve organların görevlerinin ne olabileceğini tahmin ediniz. Tahminlerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.

Vücudun çeşitli faaliyetleri sonrasında atıklar oluşur. Bu oluşan atık maddelerin vücut dışına çıkırılmasına boşaltım diyoruz.

Boşaltımda görevli yapı ve organlarımız böbrek, idrar borusu (üreter), idrar kesesi ve idrar kanalı (Üretra)dır.

Bu yapı ve organların görevlerini kısaca açıklayalım.

Vücudumuzdaki kan, böbreklerimizde süzülerek zararlı maddeler burada ayrılır. Vücudumuzdan atılması gereken zararlı maddeler ve fazla su idrara dönüşür. Böbreklerde kanalıyla oluşturulan idrar, daha sonra idrar borusundan geçerek idrar kesesine gelir ve burada depolanır. Sonra da idrar kanalı ile dışarı atılır.

Yetişkin bir insanın idrar kesesi yaklaşık 600 mL idrar depolayabilir. Çocuklarda bu miktar daha azdır, idrar kesesinin dörtte biri (1/4) dolduğunda tuvalete gitme ihtiyacı duyarız.

Sadece boşaltımda görevli yapı ve organlar ile mi vücudumuzda oluşan atık maddeleri dışarı atarız? Vücudumuzda oluşan atık maddeleri atmamıza yarayan başka yapı ve organlarımız var mı? Düşünelim ve arkadaşlarımızla tartışalım.

Boşaltımda en önemli görev böbreklerimize düşmektedir. Böbreklerle birlikte sindirim kanalı, akciğer ile deri de atık maddelerin atılmasını sağlayan diğer yapı ve organlardır. Egzersiz yaptığımızda derimizden atık maddeleri terleyerek atarız.

Vücudumuzun sağlıklı yaşaması için böbreklerimizin büyük önemi vardır. Böbrekler kanalı ile atık maddeler vücudumuzdan atılmazsa vücudumuzun işleyişi bozulur. Bunun için böbrek sağlığımıza çok dikkat etmeliyiz. Boşaltım yapı ve organlarımızın sağlığını korumak için kızartılmış, acılı, baharatlı, aşırı tuzlu besinler tüketmemeliyiz. Bol su içmeliyiz, üşütüp hastalanmamaya dikkat etmeliyiz. Alkol ve sigara kullanmamalıyız.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.