Ferrit Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları

Ferrit Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları, Genel formülü Fe2O3MO olan bileşik (bu formülde M, demir, manganez, nikel, kobalt, bakır, magnezyum, vb. çift değerli bir metali belirtir). Ferromagnetik bir seramik olan ferritin başlıca özelliği, geçirgenliğinin yüksek, özdirencinin büyük olmasıdır. Çoğunlukla siyah renkte olan bu maddeler, demir, manganez, magnezyum, kobalt, baryum ya da kurşun gibi çeşitli malzemelere destek olarak kullanılan seramiklerin birleştirilmesiyle elde edilir. Pek çok sayıda karışım yapma olanağı bulunduğundan, ferrit çeşitleri de çoktur.

çeviricinin ferritten halkaları

Ferritin Özellikleri

YUMUŞAK FERRİTLER. Manganez-çinko ya da nikel-çinko karışımlarından oluşurlar. Artık indüklemeleri hafiftir; elektronik, telekomünikasyon ve radyoelektrik için gerekli olan çeşitli magnetik devrelerin gerçekleştirilmesine olanak verirler. Bilgisayar bellekleri, transformatör çekirdekleri, radyo alıcı antenleri, vb. üretiminde kullanılırlar.

SERT FERRİTLER. Ana maddeleri kobalt, baryum ya da kurşundur. Yüksek bir gidergen alanla nitelenirler. Bu nedenle, mıknatıslanma özelliklerinin, bir magnetik alan yardımıyla yok edilmesi son derece güçtür. Bu dalda, sert ferritler, eski çelik mıknatısların yerini almışlardır; çünkü, çok daha küçük boyutlardaki mıknatıslarla, çok önemli indüklenmeler elde etme olanağı sağlamaktadırlar. Ayrıca, zamanla, çarpmayla, titreşimle ve sıcaklık değişiklikleriyle (400°C’ı aşmadıkça) eskimezler. Gerçekten, 400°C’ın üstündeki bir sıcaklık artışı,sert ferritlerin mıknatıs özelliğinin yitimine neden olabilir. Ferritli mıknatıslar, motosikletlerin küçük aydınlatma alternatörlerinde, otomobil alternatörlerinde ve bazı doğru akımlı motorlarda kullanılırlar.

Ferrit Üretimi

Ferritler, gerekli olan çeşitli maddeler karışımının, basınç altında ve sıcakta kalıba dökülerek, uygun bir sıcaklıkta, fırında pişirilmesi yoluyla hazırlanırlar. Bu teknik sayesinde silindir, halka, çubuk, çekmen, vb. birçok biçim elde edilebilir. Plastik maddelerle bir arada kullanılmaları sonucunda, esnek ferritler bile üretilmektedir. Küçük hacim ve boyutlardaki aygıtların yapımı, bu sayede son derece kolaylaşmıştır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.