Sinek ilaçlarının çalışma prensipleri ile maddenin tanecikli ve boşluklu yapısı arasında nasıl bir ilişki

Yazları sivrisineklerden korunmak için değişik şekillerde sinek ilaçları kullanırız. Bazen içinde bir sıvı bulunan ilaç odamızın bir köşesindeki elektrik prizine takılarak kullanılırken, bazen katı tablet şeklinde sinek ilaçları kullanılmaktadır. Sinek ilaçları elektrik enerjisi ile ısınır ve gaz hâline geçer. Sinek ilaçlarının kullanıldığı odalara sivrisinekler girememektedir.

Verilen bilgiler doğrultusunda; sinek ilaçlarının çalışma prensipleri ile maddenin tanecikli ve boşluklu yapısı arasında nasıl bir ilişki kurulabilir? Açıklayalım.

Kat maddelerin taneciklerinin birbirlerine çok yakın olduklarını ve hareketlerinin çok kısıtlı olup sadece titreştiklerini öğrenmiştik. Ancak katı maddeler dışarıdan ısı almaya başladığında taneciklerin titreşim hareketleri giderek artar. Bu titreşimler sonucunda tanecikler daha serbest hareket etmeye başlar. Taneciklerin daha rahat hareket edebilmeleri düzenli yapılarını bozar. Böylece tanecikler arasındaki boşluklar artar. Boşlukların artması ile tanecikler ttreşim hareketlerinin yanında dönme ve öteleme hareketleri de yapmaya başlarlar. Bütün bu olaylar katı maddelerin gaz haline geçmesine sebep olur.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.