Sizce Atatürk’ün Hayatta en hakiki mürşit ilimdir sözü ne anlama gelmektedir?

Sizce, Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir.” sözü ne anlama gelmektedir? Atatürk bu sözü ile özellikle mürşit kelimesini seçerek bize mesaj vermek istemiştir. Fenin önemini anlatmak mürşit sözü ile ne kadar mümkündür. Mürşit sanki daha doğa üstü, fen olmayan soyut şeyleri çağrıştırmaktadır.

Hayatta en hakiki mürşit ilimdir

Atatürk, en hakiki mürşit ilimdir derken, bilimin insan hayatında tek yol gösterici ve kılavuz olması gerektiğini göstermiştir. Hayatta doğruyu bilimle ve deneyle ulaşabiliriz.

Bilim kişilere ve ırklara değişmediği için, bilim nesneldir mekanlara göre de farklılık göstermez. Bilim Amerikada ne ise Afrikada da odur. Bu sebepten bilimin gösterdiği yolda gitmeli, yaptığımız işlerde, onun bunun sözüne, kulaktan duyma kanıtlanmamış safsatalara değil, bilimin gösterdiği gerçeklere inanmalı, onları yol gösterici olarak kullanmalıyız.

Bilimi mürşitleri yapmamış toplumlar, geri kalmış, muassır medeniyet seviyesine gelememiş toplumlardır. Bu toplumlarda refah ve güvenlik olmamakta, sürekli iç kargaşa ve kaos yaşamaktadırlar. Bilimi mürşit yapmış batı toplumları ise, güvenli, ve refah seviyesinde yaşamaktadırlar.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.