Türkiye’nin Türk dünyası ile kültürel ortaklıkları konusunda bir araştırma yapınız

www.kultur.gov.tr adresinde, Türkiye’nin Türk dünyası ile kültürel ortaklıkları konusunda bir araştırma yapınız (Cirit oyunu vb.).

Türklerin ortak kültürel değerlerinden cirit ve yağlı güreş hakkında özet bilgiler verilecektir.

Yağlı güreş

Türkler arasında, günümüzde de varlığını sürdürmüş en yaygın kültürel yarışmalardan biri, yağlı güreş sporudur. Er meydanı denilen meydanlarda yağ sürülerek güreşildiği için, yağlı güreş denmiştir. Yağlı güreşte sporcuların vücutlarına yağ süsürldüğünden birbirlerini tutmaları zorlaşmakta, güreş sporu bu haliyle büyük ustalık ve kuvvet gerektirmektedir.

Türklerin M.Ö. 4. yüzyıldan beri güreş yaptıkları bilinmekte olup, düğün, tören ve şölenlerde güreş musabakları yapıldığı bilinmektedir. osmanlı zamanında güreş devletin himayesinde sürdürülmüştür.

yağlı güreş

Cirit oyunu

cirit oyunu

Cirit Oyunu Türklerin çok eskiden beri oynadıkları bir ata oyunu olup, at koşturup at üstünde birbirlerine değnek atarak, bireysel veya takımca oynanan oyundur. Türkler Anadolu’ya Orta Asya’dan göç ile birlikte getirmişlerdir. Türklerin en yaygın ve en büyük spor ve töreni cirit oyunudur. Osmanlı zamanında sarayın en büyük savaş oyunu gösterisi olmuştur. Cirit tehlikeli bir spor oyunudur. Anadolu’da yaygın bir oyun olduğu hâlde, son yıllarda yalnızca Balıkesir, Söğüt, Konya, Kars, Erzurum ve Bayburt yörelerinde oynanmaya devam etti.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.