Ülkemizde hangi iklim tipleri görülmektedir? Bu iklim tiplerinin özellikleri nelerdir?

Ülkemizde hangi iklim tipleri görülmektedir? Bu iklim tiplerinin özellikleri nelerdir? Ülkemizde 3 tip iklim vardır. Akdeniz iklimi, karadeniz iklimi ve karasal iklimdir.

 

akdeniz karadeniz ve karasal iklim alanları

Karasal İklim Özellikleri

Ülkemizin iç kesimlerinde görülen iklim tipidir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer.

Karasal iklim tipine özgü bitki örtüsü bozkırdır. Bozkırlar ilkbahar yağışlarıyla yeşeren, yazın ise sıcaklıktan dolayı kuruyan otlardan oluşur. Yazın etrafa sarı ve kurumuş otlar hakim olur.

Ülkemizin kuzeyinde ve güneyinde denize paralel uzanan dağlar, denizin ılımanlaştırıcı etkisinin iç kesimlere ulaşmasını engeller. Bu yüzden iç kesimlerde yazlar çok sıcak ve kurak kışlar soğuk geçer. Akdeniz kıyısı boyunca uzanan bu sıradağlar Akdeniz ikliminin iç kesimlere geçmesini engeller.

Akdeniz İklimi Özellikleri

Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nin Ege Denizi’ne bakan kıyılarında görülen iklim tipidir. Yazları sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Bu yüzden özellikle yaz mevsiminde bu iklimin etkili olduğu yerlere çok sayıda turist gelir.

Akdeniz iklimine özgü bitki örtüsü her mevsim yeşil kalan, kısa boylu ağaççık ve ot toplulukları olan makidir.

Bu iklim tipinin görülmesinde denizin ve coğrafi konumun etkisi vardır. Ilıman bir iklim tipi olmasının sebeplerinden biri deniz kıyısında olmasıdır. Ülkemizin güney kesiminin hava sıcaklığı ortalamasının daha yüksek olması ekvatora daha yakın olmasıdır.

Karadeniz İklimi özellikleri

Karadeniz kıyısında (Karadeniz Bölgesi ve Maramara Bölgesinin Karadenize bakan kıyıları) görülen bir iklim tipidir. Bu iklim tipinin görüldüğü yerlerde hemen her mevsim, yağışlı ve ılıman geçer. Yağış fazla olduğu için özellikle Doğu Karadeniz’de ormanlık bitki örtüsü hakimdir. Ancak Karadeniz’e paralel uzanan dağlar denizin ılımanlaştırıcı etkisinin iç kesimlere geçmesine engel olur.

Dağların kuzey yamaçlarında karadeniz iklim tipi özellikleri görülürken güney yamaçları ve iç kesimlerde karasal iklim özellikleri görülür.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.