Vücudun Bastonları Kemikler

Yaşamınızın çoğunu hareket ederek geçirirsiniz. Yürürsünüz, koşarsınız veya zıplarsınız. Bu hareketlerimizi yapmanızı sağlayan vücudunuzdaki yapılar kemiklerimizdir. Vücudumuzdaki farklı yapılardaki pek çok kemiğin eklemlerle birleşerek iskeleti meydana getirir. Kaslarınızın da vücuda şekil vermede ve hareketi sağlamada önemli bir yapıdır. Peki, kemiklerin, eklemlerin ve kasların birleşerek vücudunuzda bir sistemi oluşturduğunu söyleyebilir misiniz?

kemiğin iç yapısı

Hareket etmenizi sağlayan, vücudunuza şekil ve destek veren bir sisteme sahipsiniz. Kemiklerin, eklemlerin ve kasların oluşturduğu, destek ve hareket sistemidir.

Bir gün içinde bir çok hareket yaparız. Boynumuzdaki kemiklerin görevi aynı zamanda başımızın dik durmasıdır.

Kemiklerimizin iç kısmı, dış kısımdan daha farklıdır. Kemiğin dış kısmında bulunan zar, kemiği bütünüyle sarar. Bu zarın görevi kemiğin onarılmasını, beslenmesini ve büyümesini sağlamaktır. Kemiği dıştan dokunulduğunda hissedilen sert dokuya, sert kemik dokusu denir. İşte, bu sert yapı kemiğe dayanıklılık verir. Kemiği, yukarıdaki şekilde olduğu gibi üst kısmından kırdığınızda tıpkı bir süngeri andıran gözenekli bir yapıdadır. Bu yapının adı da süngerimsi kemik dokusudur. Gözenekli olduğundan dolayı aralarında boşluklar bulunan bu yapı kemiğin çok ağır olmasını engeller. Süngerimsi kemik dokunun içinde kemik iliği ve onun da içinde kan damarları bulunur. Kan damarlarından dolayı süngerimsi kemik dokuyu kırmızı renktedir. Kemiği ortadan kırdığınızda kemik iliği görülür. Kemik iliği merkezde bulunur ve yumuşak bir dokudur. İliğin içinde kan yapımında görevli olan hücreler vardır. Dolayısıyla kemik iliği kan yapımında görev alır.

Hiç jimlastikçilerin gösterilerini izlediniz mi? Hareketleri sırasında ne kadar esnekler, değil mi? Peki, bu kadar güçlü kemikler kırılmadan nasıl bükülebiliyor?

jimnastik hareketi

Kemikler hem sert hem de esnek bir yapıdadır. Kemiklerin esnek olması çeşitli hareketleri yaparken kemiğin kolayca kırılmasını engeller. Kolaylıkla hareket etmemizi sağlar. Sert yapıda olması ise vücuda destek sağlamada önemlidir. Kemiğin içinde bulunan kalsiyum ve fosfor mineralleri, onun sert bir yapı kazanmasında etkilidir. Bu minerallerin eksikliğinde bükülen kemikleriniz kolayca kırılabilir. Mineraller bazı besinlerden alınabilir. Örneğin, süt ve süt ürünlerinden kalsiyum mineralini, balık vb. deniz ürünlerinden fosfor mineralini alabilirsiniz.

Kemiğin yapısını öğrendiniz. O hâlde kemiğin ve kemiklerin oluşturduğu iskeletin görevlerini açıklayabilirsiniz.

Kemikler;
• Vücudumuza destek ve şekil verir. Eğer iskeletimiz olmasaydı ayakta duramazdık.
• Hareket etmemizi sağlar.
• İç organları korur. Korunan organlarımız; beynimiz, kalbimiz ve akciğerlerimizdir. Bu organlarımızı kafatası ve kaburga kemiklerimiz korur.
• İç yapılarında kan üreten hücreleri bulundurduğundan kan yapımında görevlidir.
• Kalsiyum ve fosforun yanı sıra magnezyum ve potasyum gibi mineralleri de depo eder.

Kemiğin uç kısmına dokunduğunuzda hissettiğiniz; kemiğe göre yumuşak, esnek ve kaygan yapıdadır.

Sizce kemik uclarında bulunan bu yapıların görevleri neler olabilir?

Derin bir nefes aldığımızda, Göğsünüzdeki şişip daralma hareketini hissedebilirsiniz. Göğüs kafesinizin şişip daralma
durumunda çok esnek olması, kemik uçlarındaki yapılardan kaynaklanır.

Kemiklerin birleştiği noktalarda, yani kemik uçlarında bulunan yapının adı kıkırdaktır. Kıkırdak, düz ve kaygan bir yapısı olduğu için kemiklerin hareketini kolaylaştırır, kemiklerin birbirine değerek aşınmasını engeller. kıkırdak aynı zamanda boyumuzun uzamasını da sağlar.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. Bunların hepsi 6. sınıf fen ve tejnoloji kitabında yazıyor.Gereksiz bilgilendirme yapmış gibisiniz. Yine de sağolun 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.