Yalancılar ile ilgili sözler ne anlama gelir

“Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.”, “Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış.” sözlerinin ne anlama geldiğini tartışınız. Tartışma sonucunu aşağıya yazınız.

Yalan söylemenin ne kadar bir davranış olduğunu, yalan söylemenin sonuçlarını anlatan atasözlerimizdir. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Bu sözde anlatılmak istenen bir yalanın er yada geç mutlaka ortaya çıkacağıdır. Hatta yatsı deyimi ile yatsı erken bir vakit olduğu için erkenden çıkacağı anlamı da çıkarılabilir. Yalan söyleyen bir kişi yalanına güvenmemelidir. O yalan ile hiç bir işini başaramaz, kar da edemez kısa zamanda ama mutlaka ortaya çıkacağı için çok da zarar edebilir. Bütün bu sebeplerden kesinlikle yalana başvurmamak gerekir.

Yalancının evi yanmış kimse inanmamış, toplum içinde yalanı alışkanlık hale getirmiş kişilere başlarına büyük felaketler de gelse kimse tarafından inanılmaz. Yalancı çoban hikayesinde de gerçekten sürüye kurt gelmiştir. Ama çobana insanların güveni kalmamıştır. Bir kere yalan yapmış toplumun güvenini kaybetmiştir. Ne kadar bağırıp çağırsa da insanlar yardımına koşmaz. Herkes tekrar yalan yapıyordur, düşüncesi hakimdir. Yalancıya kimse inanmaz, evim yanıyor diye bağırsa da kimse yardımına koşmaz. İnsanlarının güvenini kaybetmiştir. Sözlerine itibar hiç kalmamıştır. Yalancının başına bir felaket geldiğinde onun çevresinde kimse yoktur. O insanları kandırmanın cezasını çekecektir. Yalancı çobanı kurt yiyecektir. Yalancının evi de yanıp kül olacaktır.

Bütün bu dünyada kaybettiklerinin yanında Ahirette de kaybedeceklerdir. Kuran’da yasaklanan yalan söyleme suçu işledikleri için.

Yalancılar kısa dönemde kar ettiklerini zannederler ama dönem yatsıya kadar olan dönemdir. Eninde sonunda cezalarını çekeceklerdir. Bunu atalarımız tecrübe etmişler ve sözleri bize kadar gelmiştir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.