Yapay mıknatıslar nasıl yapılır? Kazandıkları mıknatıslık kalıcı mı, geçici midir?

Demir ya da çelik tozu taneciklerini kendisine çeken ve çevresinde bir manyetik lan oluşturabilme özelliğine sahip olan cisimlere mıknatıs adı verilmektedir. Mıknatısların kuzey ve güney olmak üzere iki farklı kutbu bulunmaktadır. Ayrıca mıknatıs herhangi bir yerinden kırılmış dahi olsa yine de kuzey ve güney kutbu bulunmaktadır.

Mıknatıslar özellikle İsveç, Ural dağları ve Cezayir bölgesinde ya da dağınık olarak dünyanın herhangi bir yerinde doğal olarak bulunmaktadır. Bu mıknatısların doğal yollar ile kendi kendilerine mıknatıslanmış maddelerdir. Ancak bu doğal mıknatısların haricinde özel işlemler ile birlikte oluşturulan yapay mıknatıslarda bulunmaktadır. Günümüz mıknatıslarının üretilmesi işleminde özel bir çelikten yararlanılmaktadır.

Bu çelikler karbonun çözülmeye başladığı 800 derece kadar ısıtılarak ostenizasyon işlemi uygulanmaktadır. Ardında oluşmuş olan ostenitin bozulmayacağı bir sıcaklık olan 260 dereceye kadar hızlı bir şekilde soğutulma işlemi uygulanmaktadır.  Bu işlem ile birlikte sadece demir içinde demir karbür oluşmasını sağmaktadır. Bu maddeler yapay mıknatısların yapımı işleminin temel maddeleri arasında yer almaktadır. Bu özel yapım çelikler kobalt bakımından %25’lik bir oran ile oldukça zengindirler.

Mıknatıs yapımı için kullanılan en önemli malzemelerden biri de alnicodur. Alcino temelde %20 ya da 35’lik bir oran ile kobalt, %15’lik bir oran ile nikel, %8’lik oran ile alüminyumdan oluşmaktadır. Platin kobalt karışımı özellikle saat üretim sektöründe kullanılmaktadır.

Ayrıca mıknatıslanma özelliğinin giderilmesinin çok zor olduğu kobalt ferrit ve baryum ferrit maddeleri eski usul çelik mıknatıslarına göre çok daha fazla kullanılmaktadır. Ferrit maddeler yaşlanma belirtisi göstermemekle birlikte son derece güvenilir maddelerdir. Bu durum ferrit maddelerinin otomobil ve uçak gibi önemli alanlarda kullanımını arttırmıştır. Ayrıca ferritlerin içine kauçuk ya da plastik maddeler katılması ile birlikte bükülgen mıknatıslar elde edilmektedir.

Yapay olarak üretilmiş olan mıknatıslar bir doğal mıknatısa oranla çok daha dayanıklı olması ve uzun süre boyunca özelliğini yitirmemesi nedeni ile çok daha fazla kullanılmaktadır. Ayrıca yapay mıknatıslar özel bir üretim sistemi ile üretilerek edindikleri mıknatıslanma özelliğini kalıcı hale getirilmektedir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.