Besin Endüstrisinde düşük sıcaklıkta kaynatmadan yararlanıldığı bilinmektedir. Düşük sıcaklıkta kaynatmak için nasıl bir sistem kullanabiliriz?

Teknolojinin gelişi ile birlikte gıda sektörü de gelişme göstermiştir. Süt, meyve suları, yoğurt gibi bakteriler tarafından bozulmaya kolay uğrayan besinlerin koruna bilmesi ve bakterilerden arına bilmesi için pastörizasyon yöntemi uzun yıllardır besin endüstrisinde kullanılmakta olup hala da devam etmektedir. Ancak bu yöntem kısa süreli koruma ve arınma işlemi sağlamakta olup pastörize sütler kutu açıldıktan kısa bir süre sonra bozulmaktadır. Bunun yerine yeni bir sistem kullanabilmek için önce pastörizasyon işlemi nasıl yapılır bilinmelidir.

Çeşitli sıvıların 100 derecenin az altında bir sıcaklığa kadar ısıtılması ardından ani bir şekilde 10 derecenin altında kadar soğutulması ile yapılan mikrop temizleme işlemi olarak tanımlanır. Yöntem adını mucidi olan Louis Pasteur’dan almıştır. Ancak gerçek anlamda bu işlemi ilk kez kullanan kişi Strauss’tur. Günümüzde bu işlemin en çok kullanıldığı yerler, süt, meyve suları ve çeşitli meşrubatların mikroplardan arınmasıdır. Pastörize işlemi ile birlikte mikroplar öldürülmüş olur ancak işlemin uygulandığı besinde bakteri sporları bulunuyorsa hala canlı kalmaktadır. Süt yolu ile bulaşan mikroplar spor yapamadıkları için 65 derecede yarım saat ya da 95 derecede 15 saniye işlem uygulanarak mikroplardan arındırılmış olmaktadır. İlk yönteme alçak pastörizasyon denilmekte, ikinci yönteme ise yüksek pastörizasyon denilmektedir. Sütün tadının ve besin değerinin bozulmaması amacı ile genel olarak alçak pastörizasyon işlemi uygulanmaktadır. Yine her iki yöntem de sütün besin değer az da olsa yitirilmektedir.

Düşük sıcaklıkta besin kaynatma işlemi için düşük basınçlı bir ortam kurulabilir. Çünkü düşük basınç altında kaynama derecesi düşeceği için besinleri çok yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyulmadan işlem uygulanabilir. Bir diğer yöntem ise olarak hızlı bir ortam kullanılabilir. Aslında yine aynı düşük basınç prensibi ile çalışan bu sistemin temeli yüksek hızlı ortamda düşen basınç oranına dayanmaktadır. Düşük basınç sistemine örnek vermek gerekirse sönen bir ateşe üflemek çok iyi olacaktır. Sönmekte olan bir ateşe üflendiği sırada basınç düşmüş olur ve böylece ateşin yanma oranı daha da yükselir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.