Çukur Aynada Özel Işınlar, Görüntü ve Özellikleri

Yansıtıcı yüzeyleri çukur olan aynalara çukur ayna denmektedir. Çukur aynaların genel özellikleri cisimleri büyütebilmek ve gelen paralel ışınları tek bir noktada toplamaktır. Çukur aynalara örnek vermek gerekirse, araba farları ve el fenerleri örnek gösterilebilir.

Çukur aynaya gelen paralel bütün ışınlar odak noktasından yansımakta olup, yine tam tersi olacak şekilde odak noktasından geçen büyün ışınlar paralel olarak yansımaktadır.

Çukur aynaya gelen ışın odak noktasının 3 katı kadar bir uzaklıktan gelen ışınlar odak noktasından yarım birim kadar olan bir uzaklıktan yansımaktadır. Bu yansımanın tam tersi olan odak noktasından yarım birim kadar uzaklıktan aynaya gelen ışınlar odak noktasının 3 katı kadar bir uzaklıktan geçmektedir.

Bir diğer özel ışın olarak, çukur aynaya gelen ışın merkez noktasından geçerek geliyorsa endi üzerinden geçecek şekilde yansır.

Çukur aynanın tepe noktasına gelen bir ışın X ekseni ile aynı açıyı yapacak şekilde bir yansıma oluşturur.

Tepe noktası ile odak noktasının tam ortasından geçerek gelen ışınların yansımasının uzantısı çukur aynanın merkez noktasından geçer.

Çukur aynalarda görüntü oluşturabilmek için, bir cisimden en az iki ışın gönderilmesi gerekmektedir. Bu ışınlar çukur aynadan yansıdıktan sonra bir noktada kesiştikleri yerde cismin görüntüsü oluşmaktadır. Yansıyan ışınların kendileri kesişiyor ise oluşan görüntü gerçek, eğer yansımaları uzantıları kesişiyor ise oluşan görüntü sanaldır.

Sonsuzdaki bir cismin çukur aynadaki görüntüsü odak noktasında oluşmakta ve nokta şeklindedir.

Çukur aynada odak noktasının 2 birimlik uzağında bulunan bir cismin görüntüsü odak noktasının yarım birim uzağında ters bir şekilde oluşmaktadır. Oluşan görüntü gerçek olup, cismin kendi boyunun yarısı kadardır.

Çukur aynada merkez noktasında bulunan bir cismin görüntüsü yine merkez noktasında oluşmakta ve terstir. Oluşan görüntü gerçek olmakla beraber cisim ile aynı boya sahiptir.

Çukur aynada odak noktasının yarım birim uzağındaki bir cismin görüntüsü odağın 2 birim uzağında oluşmakta gerçek ve ters bir şekildedir. Oluşan görüntünün boyu gerçek cismin iki katıdır.

Çukur aynada odak noktasında bulunan noktasal bir cismin olan görüntüsü sonsuz dadır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.