Dünyanın Ortak Kültürel Mirasları Nelerdir?

Dünyanın Ortak Kültürel Mirasları Nelerdir? İnsanlığın tarihten bu güne devam eden süreçte meydana getirdiği bir takım eserler vardır. Bunlar; ev, kale, saray, tapınak olabileceği gibi edebiyat ve sanat ürünleri de olabilir. Bu eserler geçmiş, günümüz ve gelecekteki bütün insanlığa aittir. Dünyanın yedi Harikası Olarak Bilinen Eserlerden Anadolu‘da bulunan Artemis Tapınağı ve Halikarnas’ taki Kral Mavzolios’ un Mozolesi Mausolos’un Anıt Mezarı bunlara örnek gösterilebilir. UNESCO Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı, insanlığın ortak mirası olan bir takım eserleri dünya miras listesi‘ne alarak korumaktadır.

Dünya ortak kültürel miras listesinde olan bazı eserler:

Machu Picchu (Maşa Pişu) Şehri Peru

Machu Picchu (Maşa Pişu) Şehri Peru

Machu Picchu (Maşa Pişu) Şehri Peru

İnka İmparatorluğuna ait bir şehirdir. 1530’lu yıllarda İspanyollar tarafından yok edilen İnkaların bu şehri 1911 yılında Amerikalı kaşif Hiram Bingham (Hiram Bingım) tarafından bulundu. Oldukça Yüksek bir yerleşim yeri olan şehrin, astronomi çalışmaları ya da kurban törenleri nedeniyle teraslara bölündüğü ileri sürülüyor.

Petra Antik Kenti Ürdün

Petra Antik Kenti Ürdün

Petra Antik Kenti Ürdün

Bu Petra Ürdün’ün Lut Gölü ile Akabe körfezi arasındadır. M.Ö. 400 ile 106 yılları arasında Nebatilerin başkenti olmuştur. Petra Antik Kenti, Roma İmparatorluğunun işgalinin ardından 400 yıllarında kaybolmuştur. Antik kent yüzyıllar sonra 1812 yılında İsviçreli bir gezgin olan Johann Burkhardt (Yohan Burkhart) tarafından bulıundu.

Angkor Wat (Ankor Vat) Tapınağı Kamboçya

Angkor wat Tapınağı Kamboçya

Angkor wat Tapınağı Kamboçya

Güney Asya’nın en büyük tapınağı olan Angkor Wat (Ankor Vat) Tapınağı, duvarlarındaki Hint destanları ile de ünlüdür. Angkor, Khmer (Kimer) İmparatorluğu’nun başkentliğini yapan bu muhteşem şehrin, 9 ile 14. yüzyıllar arasında kurulduğu biliniyor. 140 yıl kadar önce Fransız Kaşif Henri Mouhot (Henri Muho) tarafından Kamboçya ormanlarında keşfedildi. Bir tahmine göre şehir, artan nüfusunu besleyemediği için şehir sakinleri tarfından terk edildi.

Stonehenge (Stonhenk) İngiltere

Stonehenge Stonhenk İngiltere

Stonehenge Stonhenk İngiltere

Hava tahmini yapmak ya da yıldızları gözlemek için yapıldığı söylenen Stonehenge İngiltere’de yer alan bir kültür miras ürünüdür.

Orhun Yazıtları Moğolistan

Orhun Yazıtları Moğolistan

Orhun Yazıtları Moğolistan

Türk isminin geçtiği ilk yazılı metin olan Orhun Yazıtları, Köktürkler Dönemine aittir. Türklerin adetleri, askeri düzeni, yönetim şekli ve uygarlık düzeyi 1,5 m boylarındaki taş bloklar üzerine kazınmıştır.

Gize Piramitleri Mısır

Gize Piramitleri Mısır

Gize Piramitleri Mısır

Firavun mezarları olarak bilinen Gize Piramitleri ise her biri tonlarca ağırlıktaki taş bloklardan inşa edilmiştir. Yapım teknikleri, günümüz teknolojisiyle bile hala belirlenemeyen bu piramitler, dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.