İç Anadolu Bölgesi Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir?

İç Anadolu Bölgesi Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir? Ege Bölgesi Ekonomik faaliyetlerinde Akdeniz iklim tipi kıyılarda, iç kesimlerde de karasal iklim tipinin ekonomi üzerinde etkili olduğunu gördük. Bu bölgemiz de karasal iklim görülmektedir.

İç Anadolu Bölgesi’nin ekonomisi tarıma dayanır. Bölgeye karasal iklim hakimdir. Yazın yaşanan kuraklık, tarımı olumsuz etkiler. Bu nedenle bölgede ürün çeşitliliği azdır. İç Anadolu Bölgesi ülkemizin tahıl ambarıdır. Türkiye’nin buğday ve arpa ihtiyacını karşılar. Konya, Ankara, Kayseri ve Yozgat ovalarında tahılın yanı sıra baklagiller, patates, soğan, şeker pancarı, sebze ve meyve de üretilir.

Yeşil Mercimek

Ülkemizin yeşil mercimek ihtiyacı büyük ölçüde İç Anadolu Bölgesi’nden karşılanır. Bunun nedeni; yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister. Her türlü toprak koşullarına dayanıklıdır. Yeşil mercimek en fazla İç Anadolu Bölgesi’nde yetişir. Kırmızı mercimek en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişir.

Karasal iklimde bozkır olduğunu yurdumuzda görülen iklimler konusunda görüldüğü gibi, bozkırlar küçükbaş hayvancılığın yapılmasına elverişli alanlardır. Bu nedenle bu bölgede küçükbaş hayvan yetiştiriciliği önemli bir ekonomik faaliyettir. Sivas Kangal köpekleri; Ankara ise keçi ve tavşanı ile ünlüdür. Ankara keçisinden tiftik, Ankara tavşanından ise angora yünü elde edilir. Büyükbaş hayvancılık daha çok Kayseri ve Sivas’ta yaygındır. Kayseri’de hayvancılık faaliyetlerinden dolayı et, süt ürünleri, deri ve dokuma fabrikaları kurulmuştur.

İç Anadolu Bölgesinde Sanayi

İç Anadolu Bölgesi, yetiştirdiği ürünleri işleyebilecek sanayi kuruluşlarına sahiptir. Şeker pancarı yetiştiriciliğine paralel olarak şeker fabrikaları kurulmuştur. Kırıkkale’de TÜPRAŞ petrol rafinerisi, Ankara’da Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI) uçak fabrikası, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE), Eskişehir’de çimento fabrikası ve Sivas’ta vagon yapan TÜDEMSAŞ bölgenin bilinen sanayi kuruluşlarından bazılarıdır. Ülkemizin tuz ihtiyacının önemli bir bölümü ise Tuz gölünden sağlanır.

İç Anadolu Bölgesinde Turizm

Ihlara vadisi, Anıtkabir, Erciyes Dağı, Sultan Sazlığı, Sivas Gök Medrese ise İç Anadolu Bölgesi turizm açısından önemli yerlerindendir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.