Güneydoğu Anadolu Bölgesi Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir? Güneydoğu Anadolu Bölgesi GAP projesinin gerçekleştirilmesi ile sulanabilir arazilere kavuştu. Geniş ovalarında çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmeye başlandı. Yurdumuzun en fazla kırmızı mercimek tarımı yapılan bölgesi durumundadır. Karpuz, soya fasülyesi, susam, yer fıstığı, nohut ve pamuk üretiminin en fazla yapıldığı bölgedir. Antep fıstığı bölgenin ekonomisine önemli bir katkı sağlar.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin önemli yeraltı kaynakları fosfat, linyit ve petroldür Batman, Diyarbakır ve Adıyaman’da Türkiye’nin önemli petrol yatakları bulunur. Bölgenin petrolü Batman rafinerisinde işlenir.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapılır. Canlı hayvan ticaretinin gelişmiş olduğu bölgede hayvansal ürünler önemli gelir kaynağımızdır. Gaziantep denilince akla önce baklava gelir. Özellikle de Antep fıstıklısı çok beğenilir. Baklavamız, ABD’den Rusya’ya, Japonya’dan İspanya’ya kadar alıcı bulur.

Gerek yurt içi gerekse yurt dışı ticaretimizde Gaziantepli baklavacıların büyük katkıları vardır. Ülkemiz baklava ihracatından büyük miktarda gelir elde eder.

Güneydoğu Anadolu bölgesi sanayi kuruluşları Gaziantep’te yoğunlaşmıştır. İplik ve dokuma fabrikaları bölgenin sanayi kuruluşları arasında yer alır. Hasankeyf, Nemrut Harabeleri, Urfa Balıklı Göl, Harran evleri ve Mardin en fazla turist çeken mekanlardır. Bölgede tarım faaliyetlerinin çok olması nedeniyle gelişen mesleklerden bazılarıdır. Çiftçilik, ziraat mühendisliği ve tekstil mühendisliğidir. Ayrıca petrol mühendisleri, turist rehberleri özellikle Mardin’de gümüşçü ustaları ile sıkça karşılaşılır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.