Karagöz ve Hacıvat Gölge Oyunu hakkında Bilgi

Karagöz ve Hacıvat Gölge Oyunu hakkında Bilgi, Gölge oyunu Türk tarihinde tek temsilcisi karagöz oyunudur.

Karagöz ve Hacıvat Gölge Oyunu

Bu oyunun kökeni konusunda farklı görüşler vardır. Kaynaklarda Orta Asya, İran, Hindistan’dan batıya göç eden göçmen çingeneler tarafından Anadoluya getirildiği iddia edilmekte, başka kaynaklarda Bizans Yunan kökenli olduğu fakat bu görüşleri destekleyecek sağlam kaynak bulunamamaktadır. Hatta Osmanlıya İspanya ve Portekiz’den geldiğini iddia edenlerde vardır. Tek sağlam güvenilir kaynak Yavuz Sultan Selim döneminin kaynaklarından İbni İlyas, gölge oyununun Osmanlıya 16.yy.’da Mısır’dan geldiğini yazmaktadır. İlk zamanlar Mısır gölge oyununun etkisinden çıkamayan Karagöz oyunun, şuanki biçimini 17.yy.’da aldığı ve karagöz hacıvat tiplemelerin de bu zamanda şekillendiği öne sürülmektedir.

Şimdi Gölge oyunun karakterlerini inceleyelim

Karagöz

Oyunun başrol oyuncusu Karagöz‘dür. Karagöz okumamış okuması yazması olmayan halk adamıdır. Hacıvat’ın söylediği yabancı sözleri anlamaz ya da anlamamazlıktan gelir, bu sözlere yanlış anlamlar vererek meydana çeşitli nükteler ortaya çıkarırken bir taraftan da Türkçe dil kuralları ile yabancı sözcükler kullanan Hacıvat ile dalga geçer. Karagöz her işe her olaya burnunu sokar, sokakta değilse de evinin penceresinden uzanır, ya da evin içinden seslenir hemen işe karışır. Karagöz dobra dobra konuşur, Bazen patavatsız konuşmalarından dolayı zor durumlarda kalır. Ama o bir yolunu bulup işin içinden çıkıverir. Fakir çoğu zaman işsiz, geçim sıkıntıs çeker. Hacıvat’ın verdiği veya bulduğu işlere girip çalışır. Kafasında ışkırlak adı verilen oynar bir kep vardır.

Hacıvat

Tam bir düzen ve siyaset adamıdır. Nabza göre şerbet verir, çıkarcı, eyyamcıdır. Her zaman kişisel çıkarlarını ön planda tutar. Biraz okumuşluğundan dolayı hava atmayı ukalalık yapmayı bunun için yabancı sözcüklerle konuşmayı sever. Perdeye gelen her zaman herkesi tanır, onların işlerine bakar. Alın teriyle kendi emeğiyle çalışıp kazanmaktan çok Karagöz’ü çalıştırarak onun sırtından geçinmeye bakar.  Farklı oyunlarda rol icabı değişik kıyafetler giyer.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.