Katı sıvı ve gaz maddeleri gösteren modeller tasarlayınız.

Maddelerin öğrendiğiniz özelliklerini düşünerek katı, sıvı ve gaz maddeleri gösteren modeller tasarlayınız. Maddeler doğada genel olarak katı sıvı ve gaz halde bulunurlar. Kısaca bu halleri hem tanımlayalım hem de modellerine örnekler verelim.

katı sıvı ve gaz modeli

En kolay olarak yapılacak model yukarıdakine benzer modellerdir. Yanımızda katı bir cisim, bir su şişesi, içi hava dolu bir cisimde bulundurabiliriz. Maddenin halleri ve özellikleri hakkında kısaca bilgi ekleyelim

Madde katı halde:

Katı maddelerin tanecikleri, birbirine çok yakın ve temas hâlindedir. Tanecikler arasında boşluk çok azdır.

katı maddelerin tanecikleri hareket etmez sadece titreşim hareketi yapabilirler. Katı maddeler sıkıştırılamaz

Madde sıvı halde:

Sıvı maddelerin tanecikleri, birbirine temas hâlindedir. Sıvıların arasındaki boşluk katılardan daha çok olmasına rağmen yine de bu boşluk çok azdır. Bu nedenle sıvılar sıkıştırılamaz.

Sıvı maddelerin tanecikleri, titreşim hareketi ile kendi etraflarında döner ve birbirleri üzerinden kayar (öteleme hareketi). Sıvılar, bu sayede akışkan olma özelliği kazanır.

Sıvı maddelerin tanecikleri, öteleme hareketi yapabildikleri için sıvılar bulundukları kabın şeklini alır. Sıvıların belli bir şekli yoktur fakat belli bir hacmi vardır.

Madde gaz halinde:

Gaz maddelerinin tanecikleri arasında boşluk çok fazladır. Tanecikler birbirlerinden bağımsız olarak hareket edebilirler.

Gazlar akışkan olup, tanecikleri dönme, titreşim ve öteleme hareketleri yapabilir. Gaz maddelerinin belli bir şekli ve hacmi yoktur. Tanecikler birbirlerinden bağımsız olarak hareket edebilirler. En fazla madde gaz halinde iken sıkıştırılabilir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.