Moleküller arası etkileşimler ile yüzey gerilim arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

Büyün sıvı maddelerde gücü sıvının türüne göre değişme gösteren moleküller arası çekim kuvvetleri bulunmaktadır. Sıvı maddelerde iç kısımlarda moleküller çevredeki komşu moleküller tarafından her taraftan eşit olacak şekilde, farklı bir bakış açısından tarif etmek gerekirse küresel ve simetrik bir şekilde çekim kuvvetlerinin etkisi altında bulunur. Bu yolla sıvı içindeki moleküle etki eden kuvvetler birbirini dengelemektedir. Öte yandan bu çekim kuvvetleri ile yüzey gerilimi arasında bir bağlantı bulunmaktır. Bu noktada bu kuvvetlerin neler olduğunu bilmek önemlidir.

Bu moleküllerin arasındaki kuvvetlerin ilki adezyon ya da diğer bir değişle yapışma kuvvetidir.  Adezyon kuvveti farklı cins moleküllerin birbirine yapışmasına denilmektedir. Örnek vermek gerekirse yağmur yağdıktan sonra cama su damlacıklarının yapışmasıdır. Bu kuvvetin sebebi elektriksel kuvvetler ve kütle çekim kuvvetidir. Bir diğer moleküller arası etkileşim ise kohezyon kuvvetidir. Aynı cins moleküllerin birbirine yapışması çekim kuvveti oluşturmasına denilmektedir. Bu kuvvetin nedeni ise elektriksel ve kütle çekim kuvvetidir. Kohezyon kuvvetine verilebilecek en iyi örnek bir su damlacığının şeklinin bozulmadan toplu bir şekilde durmasıdır.

Yüzey gerilimi ise sıvı maddelerin yüzeylerinin kohezyon kuvveti etkisinde kalarak zar gibi davranması olarak bilinmektedir. Sıvının yüzeyin ince ve zar gibi bir tabaka bulunmaktadır. Bu tabaka dış ya da iç etmenler tarafından delinmemesi halinde üzerinde cisim durabilmektedir. Örnek vermek gerekirse su üzerinde yürüyen böcekler ya da suyun yüzeyine bırakılan atacın batmamasıdır.

Moleküller arası etkileşim ve yüzey gerilimi arasındaki ilişkiyi kısaca özetleyecek olursak maddeyi oluşturan moleküller arasında elektriksel bir çekim kuvveti bulunmaktadır. Bu kuvvetin büyüklüğü maddenin fiziksel halini belirleyen etmendir. Katıların moleküller arasındaki çekim kuvveti çok fazla olması nedeni ile moleküller hareketsiz kalmaktadır. Ancak sıvı moleküllerin arasındaki çekim kuvveti katılara göre daha az olduğu için moleküller daha rahat hareket edebilirler. Bu sıvının yüzeyinde kohezyon kuvvetine bağlı olarak bir yüzey gerilimi oluşmaktadır. Bu şekilde yatay bir şekilde bırakılan ataç yüzeyde kalabilmektedir. Ancak dik olarak bırakılırsa zar delinir ve ataç bakar.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.