Tozlaşma ve Döllenme Döngüsü Şeması

Tozlaşma ve Döllenme Döngüsü Şeması, Aşağıdaki şemada bitkilerde tozlaşma ve döllenme döngüsü gösterilmektedir. Rüzgâr, su, böcekler, kuşlar ve diğer küçük hayvanlar yardımıyla erkek organın uç kısmındaki başçığın içerisinde bulunan polenler (çiçek tozları) dişi organın tepeciğine taşınır.Bu olaya tozlaşma denir. Polenlerin dişi organın dişicik borusundan geçip yumurtalık içerisindeki yumurta ile birleşmesi sonucu döllenme gerçekleşir. Hava yağmurlu ise çiçek tozlarının ıslanmaması için bazı çiçeklerde taç yapraklar kapanır.

tozlaşma ve döllenme döngüsü

tozlaşma ve döllenme döngüsü

Sizce çiçeklerin böcekleri kendisine çekmesi sadece güzel renk ve kokularından mı kaynaklanır?

Bir çok bitki balözü taşıdığını göstermek için, dikkat çekici renklere bürünmüş, keskin ve hoş kokuları ile hayvanları kendine çeker. Çiçeğe gelen hayvan balözüyle döneceğini bilir. Ayrıca, bitkisel şe­kerler sebebiyle yapışkan ve tatlı olan çiçek­tozları da çekiciliği artırır. Bazı bitki türleri ise çiçekleri balözü sunmadığı halde, diğer çiçekli bitkileri taklit ederek hayvanları renkleriyle kandırmaya çalışırlar başarılı da olurlar.

Kötü kokan bir çiçek de böcekleri kendine çekebilir mi?

Stapeiia çiçeği Sinekler, yumurtalarını bırakmak için bu çiçeği seçer. Bunun nedeni bu çiçeğin görünüşünün ve kokusunun çürümüş ete benzemesidir. Arılar ve böcekler tarafından taşınan çiçek tozu tanecikleri yapışkandır. Oysa rüzgârla taşınan çiçek tozları kuru ve pürüzsüzdür.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.