Yön Nedir, Nasıl Bulunur?

Bir yerin bilinen başka bir yöne göre nerede olduğunun anlaşılması işlemine yön belirleme denir.Başlıca yönler dört tanedir, bunlara ana yönler denir.

Bunlar: Doğu, batı, güney, kuzeydir.Bunların arasında kalan yönlere ise ara yönler adı verilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yön Bulmakta kullanılan başlıca yöntemler

1)Pusula :En kolay yön bulma yöntemidir.İbrenin ucu daima kuzeyi(N)  gösterir.

Pusulaların üzerinde bulunan harfler ingilizcedeki yönlerin baş harfidir.

N :KUZEY   (NORTH)

S . GÜNEY (SOUTH)

W: BATI       (WEST)

E : DOĞU    (EAST)

 

 

 

 

 

2)Güneş : Güneş doğudan doğar, batıdan batar.Sağ kolumuzu güneşin doğduğu yere çevirdiğimizde sağ kol doğuyu,sol kol batıyı,önümüz kuzeyi, arkamız ise güneyi gösterir.

Güneşli bir günde sopanın gölgesiyle de bulabiliriz.Diktiğimiz bir sopanın yerdeki gölgesinin  ucunu işaretleyelim.10-15 dakika sonra yine gölgenin bittiği yerin ucunu işaretleyelim.Sırtımızı sopaya verecek şekilde  İşaretlediğimiz iki noktaya ayaklarımızı koyalım.Önümüz kuzey,arkamız güney olacaktır.

Kol saatimizin akrebi ile güneş aynı yönde olacak şekilde  tuttuğumuzda akrep ile saatin 12 noktası arasında bir doğru çizersek güneyi gösterecektir.Güneyi arkamıza alırsak yönümüzü rahatça bulmuş oluruz.

3)Kutup yıldızı: Demirkazık adı da verilir.Kutup Yıldızının yeri hiç değişmez ve daima kuzeyi gösterir.

4)Minareler : Etrafımızdaki camiler bize yön de gösterebilir.Minare şerefelerinin kapıları daima güneye bakar.Yani güneyi işaret eder. Hrıstiyanlar ise  kiliselerindeki  çanı, kilisenin batısına inşa etmiştir.

                                                                                                                                                              

5)Karınca Yuvaları : Bir doğa yürüyüşünde yönümüzü belirlemek istersek karınca yuvaları bize gösterecektir.Karınca yuvalarının toprak yığılı kısmı kuzey yönüdür.

 

 

 

 

6) Yosunlar : Ağaç ve taşların yosun tutmuş oldukları taraf kuzeyi gösterir.Güneye bakan yüzleri daha çok güneş gördüğünden yosun kuzeye göre azdır veya yoktur.

7)GPS :Gelişen teknoloji ile yön bulmadaki yöntemlerimiz de değişmektedir.GPS yani Global Positioning System; ingilizcede küresel konumlama sisteminin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Dünya yörüngesinde düzenli olarak saat bilgisi yollayan bir uydu ağı vardır .GPS’in gönderdiği saat ile uydulardan en az üçünden aldığı saat arasındaki sapmayı hesaplayarak  Dünya üzerindeki kesin yeri tespit edilmesini sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.