Atatürk’ün sosyal bilimler alanında çalışma yapmak üzere açtığı kurumları araştırınız

Atatürk’ün sosyal bilimler alanında çalışma yapmak üzere açtığı kurumları araştırınız. Atatürk, yeni kurulan genç Türkiye Cumhuriyetinin gelişip ilerlemesi için fen bilimleri kadar sosyal bilimerin de gelişmesinin gerektiğini savunmuştur. Bu konuda özellikle tarih ve Türk dili ile ilgili önemli adımlar atılmıştır.

Sosyal Bilimler alanında açtığı kurumlar Tük Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’dir.

Türk Tarih Kurumu(TTK) 1931 yılında kurulmuştur. Kurulma amacı; Bilimsel araştırmalar yaparakTürk Tarihini araştırmaktır. Türk Tarih Kurumu, Belleten dergisinde yaptığı çalışmaları yayınlamaktadır.

Türk Dil Kurumu(TDK) 1932 yılında kurulmuştur. Kuruluş amacı; Türk dilini geliştirmek, Türk Dilini incelemek, yabancı kelimelerden arındırmaktır.

Türkiye’de sosyal bilimlerin gelişmesi için büyük bir çaba harcayan Atatürk, 12 Temmuz 1932 yılında Türk Dili Tetkik Cemiyeti (bugünkü Türk Dil Kurumu), 1935’te de Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin kurulmasına öncülük etmiştir. Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde ilk ders Atatürk’ün isteği ile Ayşe Afet İnan tarafından verilmiştir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. Türk Tarih Kurumu

    KISA OLMUŞ DİYENLER İÇİN BUYRUN <3 🙂

    1932 senesinde kurulan Türk Tarih Kurumu Atatürk’ün kurulmasına ön ayak olduğu en önemli kurumlardan biridir.Bu kurumu Türklerin tarihinin tam olarak araştırılıp en eski çağlardan beri gerçek yerinin anlaşılması adına Atatürk çok önemsemiştir.Yaşamının son dönemlerine kadar bu kurumun çalışmalarıyla bizzat Atatürk ilgilenmiş pek çok kez kurumun çalışma planlarını kendisi düzenlemiş ve toplantılarda bulunmuştur.

    Türk Tarih Kurumu çalışmalarını kurulduğu ilk tarihten itibaren Ankara’daki Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ve Türk Ocağı Halkevleri binasında devam ettirmiştir.Bugünkü binasına ise 1967 yılında taşınmıştır.
    Sponsorlu Bağlantılar

    Kuruluş amacı Türk ve Türkiye tarihi ile ilgili konuları araştırmak,Türklerin medeniyete olan katkılarını bilimsel olarak ortaya koymak olan Türk Tarih Kurumu,bu yöndeki çalışmalarını halen sürdürmektedir ve gelecekte de sürdürecektir.Çalışmaların sonuçları kongre,bildiri ve belgeler kapsamında yayımlanmaktadır.Bilimsel çalışmalar için kurduğu kütüphanesi Türkiye’nin en zengin kütüphanelerinden biridir.Bu kütüphanede internet erişimiyle dünyanın diğer kütüphanelerine ulaşılabilmekte,bilgisayar ile hizmet verilmektedir.

    Türk Dil Çalışmaları

    Dil milletin birlik ve beraberliğini sürdürebilmesi için önemlidir.Bunu çok iyi bilen Mustafa Kemal Atatürk Türk dilinin zengnleşmesi ve sadeleşmesi için çalışmalar ortaya koymuştur.

    Türk diline Osmanlı döneminde pek çok Farsça ve Arapça kelime girerek Türk dilini karma bir dil haline getirmiştir. Yöneticiler bu karma dili kullanırken halk yalın Türkçe’yi kullanmıştır.Bu farklılığı ortadan kaldırmak isteyen Atatürk 1932’de,eski adıyla Türk Dilini Tetkik Cemiyeti olan Türk Dil Kurumu’nun kurulması için talimat verdi ve bilim adamlarının da katıldığı bir kurultay oluşturuldu.Kurultayda alınan karar Türk dilinin sadeleştirilmesi,yabancı kelimelerin Türkçe karşılığının bulunması ve Türkçe’nin zenginleştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmasıydı.Ve bu çalışmalar sayesinde yazı dili ve konuşma dili arasındaki fark ortadan kaldırıldı.

    Bu kurumun görevleri Türkçe’nin sadeleştirilmesi,zenginleştirilmesi ve güzelleştirilmesidir.Bu amaçla yürütülen çalışmaların en önemli sonucu 1932’den önce yazı dilinde %35-40 civarında olan Türkçe sözcük kullanma oranının bugün %75-80’lere ulaşmış olmasıdır.Bu sonuç Atatürk’ün dil inkılabının halka mal olduğunun en önemli kanıtıdır.

  2. Kısa olmuş ve örnekler yetersiz bence, keşke daha fazla yazılsaymış ama kısa olmuş diyenler için bir paragraf yazan arkadaşa çokkk teşekkür ederimm.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.