Bitkilerin çimlenmesi ile büyümesi için gereken şartlar aynı mıdır?

Bitkilerin çimlenmesi ile büyümesi için gereken şartlar aynı mıdır? Cevabımızın nedenini açıklayalım. Bitkilerin büyüme ve gelişme olayları, ortamın çeşitli faktörleri ve her bitkinin kendine özgü olan iç özelliklerine bağlıdır. Çeşitli dış faktörler büyüme ve gelişme üzerine farklı etkiler gösterirler.

Bitkilerin, büyüme ve gelişmeleri için belli bir ışık gereklidir. Ancak bazı ilkel bitkiler ışık istemez. Fazla ve şiddetli ışığın çoğu zaman büyüme üzerinde durdurucu etki yaptığı da bilinen bir gerçektir. Fazla güneşli ortamlarda bitkilerin bodur oluşu bu sebeptendir. Buna karşılık ışıksız ortamda büyüme hızlanmaya ve bitkinin anormal şekilde gelişmesine neden olur. Karanlık ortamda yaşamaya zorlanan bir bitki fazla uzar, rengi sarı ve yaprakları küçük olur. Böylece anormal bir gelişme gösterir. En uygun ışık şiddeti, bitki türlerine göre değişir. Bu bakımdan bitkiler, gölge seven ve güneş seven bitkiler diye ikiye ayrılabilir. Genel olarak 0°C ile 40°C arasında bitkiler gelişme ve büyüme gösterebilir. Her bitkiye göre değişen uygun sıcaklık derecesinin altında veya üstünde gelişme ve canlılık sona erer. Her bitkinin soğuğa ve sıcağa karşı dayanıklılığı farklıdır. Bazı bitkilerin kışın donmasının nedeni budur.

bitkilerin çimlenmesi şartları

Su, bitkilerin yaşaması için zorunlu maddelerden biridir. Bitkilerin büyüyüp gelişmesi için belli miktarda suya ihtiyaç vardır. Su fazlalığı genel olarak büyümeyi hızlandırır. Buna karşılık kurak ortamlarda yetişen bitkilerde büyümede gerilik görülür ve dolayısıyla bodurluk göze çarpar. Su azlığı ayrıca farklılaşmayı olumsuz yönde etkiler.

Her bitkinin genetik özellikleri büyüme ve gelişmede etkilidir. Bunun için dış ortam ne olursa olsun, bitki genetik özelliklerine uygun birey meydana getirir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.