Türkiye’de görülen iklim çeşitliliğinde nelerin etkili olduğunu araştırınız.

Türkiye’de görülen iklim çeşitliliğinde nelerin etkili olduğunu araştırınız.
1- Matematiksel konumundan dolayı olan nedenler;

Ilıman iklim kuşağında yer alması, Orta kuşakta yer alması görülen iklim çeşitliliğini arttır. Ülkemiz ne kutup bölgesi gibi devamlı soğuk ne de ekvatoral bölge gibi yıl boyunca sıcaktır. Orta kuşakta olmasından dolayı farklı iklim tipleri görülür. Deniz ve yükseklik etkisini dışlarsak kuzeyden güneye gidildikçe iklim farklılaşmaktadır. Antalya ile Sinop arasında iklim özellikleri bakımından oldukça çok farklar bulunmaktadır.

2- Özel konumundan dolayı olan nedenler;

Türkiye’nin 3 tarafınında denizlerle çevrili olması iklim çeşitliliğini arttırmaktadır. Kıyılarda farklı iklim tipi vardır. İç kesimlere girildikçe iklim tipleri farklılaşmaktadır. Yer şekilleri etkendir. Ağların kıyaya paralel uzanması ile kıyıya dik uzanması iç kesimlere doğru deniz etkisi yönünden etkili olmaktadır. Dağların uzanış yönü yağmur rejimleri yönünden de etkilidir. Karadeniz kıyılarında dağlar denize paralel uzanmakta, Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütleleri bu dağlar üzerinde yükselmekte oldukça fazla miktarda yağış bırakmaktadır. Karadeniz kıyı boyu dağları Karadeniz etkisi içlere girmesine engel olmaktadır.

Ege kıyılarında dağlar denizlere diktir. Ege denizinin etkisi iç kesimlere daha çok girmektedir. Ortalama yükseltinin fazla olması da iklim çeşitliliğine etki etmektedir. iç Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi arasındaki iklim arasındaki farklılaşma bu sebepledir. Doğu Anadolu’nun yükseltisi daha fazladır. İklim Kışları daha soğuk ve yazları daha yağışlı geçer.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. bence hiç güzel değil ama çoğu öevimi bundan yapıyom benim araştırdığım 7 coğrafi bölgenin hangi iklim tiplerinin görüldüğünü yazınız.sosyal hacası sordu lütfen bunla ilgili de çırarırmısın acilll

    1. Coğrafi bölgelerimizde hangi iklimlerin görüldüğünü sormuşsunuz sanırım. Detay vermediğiniz için, sadece isimlerini sayıyorum. Akdeniz Bölgesinde, Akdeniz iklim tipi, Ege Bölgesinde kıyı kesimde, Akdeniz iklim tipi, iç kesimlerde karasal iklim, Marmara bölgesinde genel olarak geçiş iklimi görülür. Kıyıya yakın kesimlerde Karadeniz ve Akdeniz iklim tiplerinin karışımı görülür. iç kesimlerde örneğim Trakya’da karasal iklim görülür. Karadeniz Bölgesinde Karadeniz iklim tipi görülür. İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde karasal iklim tipi görülür.

      Umarım yardımcı olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.