199. Sayfa Kendimizi Değerlendirelim Soruları

7. sınıf fen ve teknoloji 199. Sayfa Kendimizi Değerlendirelim Soruları Mercek konusu son soruları

1. Yandaki mercekleri ince ve kalın kenarlı olarak sınıflandırınız.

mercek çeşitleri

Şekilde ince kenarlı mercekler, B, C ve E şıklarında olan mercekler; kalın kenarlı mercekler ise, A, D, ve F şıklarındaki merceklerdir.

2. Neden ışık ışınları merceklerde doğrultularını değiştirir?

Işınlar merceklerde doğrultularını değiştirir çünkü, camdan yapılan merceğin yoğunluğu ışığın geldiği havadan daha yoğundur. Işık hızının, farklı yoğunluktaki saydam maddelerde değişmesi sonucu yüzeye dik olarak gelen ışınlar dışındaki ışınların doğrultu değiştirmesi kırılma olayına neden olur.

3. İnce ve kalın kenarlı merceklerde odak noktaları nerede oluşur?

İnce kenarlı merceklerde odak noktası, ışınlar merceği geçtikten sonra merceğin önünde, kalın kenarlı merceklerde ise odak noktası, ışık kaynağı ile mercek arasında oluşur.

4. Teleskop ve mikroskobun benzerlik ve farklılıkları nelerdir?

Teleskop ile mikroskobun benzerliği her iki araçta da mercek kullanılmaktadır. Bu iki araçtaki farklılıklar ise, teleskop ile gök cisimlerinin yaklaştırılması, mikroskop ise gözle görülemeyecek küçüklükteki varlıkların büyütülmesidir.

5. Mercekler nerelerde kullanılıyor?

Mercekler hayatımızın bir çok alanında karşılaştığımız bir araçtır. Bunlardan bazılarını sayacak olursak, gözlük, büyüteç teleskop, dürbün, fotoğraf makinesi, mikroskop gibi araçlardır. Bu bilgi yetmez daha fazla düyorsanız merceklerin kullanım alanları konusuna bakabilirsiniz.

6. Yanda bir şampuan şişesinin içindeki plastik borunun önden ve yandan görünümü verilmiştir. Bu görünümlerin farklı olmasını nasıl açıklarsınız?

mercek görünüm

Bu görüntüde, plastik borunun farklı görünmesinin sebebi şampuan şişesinin ön tarafının düz, yan tarafının bombeli olmasıdır. Yan tarafı tıpkı bir ince kenarlı mercek gibi davranarak borunun büyük görüntüsünü oluşturmuştur. Şampuan şişesinin ön tarafı düz olduğu için borudan gelen ışınlar kırılmadan dışarı çıkmıştır. Bundan dolayı ön taraftan bakıldığında şişedeki boru, normal büyüklükte görünmektedir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.