Lazer ışınlarının zararları neler olabilir?

Lazer ışınlarının zararları neler olabilir? Günümüzde lazerler; iletişimden gök bilime, bilimsel araştırmalardan askeri uygulamalara hatta evlerde kullandığımız CD çalarlara kadar birçok yerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Lazer, bildiğimiz ışıktan farklı, özel bir ışık türüdür. Bazen çok sert ya da ısıya dayanıklı maddeleri bile buharlaştırabilecek kadar güçlü olabilmektedir. Böbrek taşlarının kırılmasında da lazerden yararlanılmaktadır.

lazerin zararları

Lazer ışınına maruz kalan bölgede şu olayların olduğu görüşü ağılıklı olarak kabul edilmiştir: Doku içindeki ışık reseptörleri değişebilir, lazer enerjisi hücre bazında etki eder ve hücresel metabolizmanın hızlanmasını sağlar; mitokondrial prosesin aktivasyonu sağlar, lazerin uyarımının etkisi ile makrofaj, Collagenus fibres’te ve fibroplast artışı sağlanır. ATP sentezinde % 200 artış,

– ATP sentezinde % 200 artış;

– Lazer ışınına muhatap bölgedeki iyileşme sürecinde, katalizör olaraqk rol oynayan bazı bioaktif maddeleri ihtiva eden parçalarda, collogenus fibres’te artış;

– Kan damarlarının onarım ve ve yenilenmesinde artış;

– Enzim aktivitesinde arttış; (Succiyldehydrogenenes, lactatdehyrogenes, acidphosphate, nonspecificesterase);

– Yaraların mikroplara karşı dayanıklılığında artış;

– Hücre bölünmesindeki doğal üretrimde artış;

– Protein sentezinin uyarılması;

– Deri ve sinir reflex yollarının uyarılması.

Funikülilerin aktivasyonunu ve C Folikülilerin de inhibisyonunu sağlar, opiadis ve beta endorfinlerinin salgılanmasını arttırır, lokal etkisi kompleks ağrı medyatörleri seviyesi kadardır.

Özellikle prekapiller sistem üzerinde etkilidir. Aşağıdaki şekil dalga boyuna göre lazer ışınının doku tarafından emilimini (absorbsiyonunu) gösterir.

 

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.