Bazı programlara kayıt yaptıran öğrenciler ise mezun olunca iş bulamıyor

Günümüzde bir buçuk milyona yakın öğrenci üniversite sınavlarına girmektedir. Bu sınava giren öğrencilerin yaklaşık dörtte biri bir yükseköğretim programına yerleşebilmektedir. Büyük bir kısmı sınavda başarısız oluyor. Daha sonra da iş sahibi olmakta zorlanıyor, istemediği meslekleri yapmak zorunda kalıyor. Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin büyük çoğunluğu ise kayıt yaptırdığı programı sadece üniversiteye girebilmek için seçiyor. Bazı programlara kayıt yaptıran öğrenciler ise mezun olunca iş bulamıyor. Sizce bu sorunların çözümü için neler yapılmalı?

Günümüzde eğitim ile ilgili, yüköğretim ile ilgili çok sayıda problem yaşanmakatadır. Üniversite programları, ihtiyaç fazlası olabilmekte, mezun olan ihtiyaç fazlası öğrenciye, iş bulmakta zorlanılmaktadır. Üniversite bölümleri ve kontenjanları, belli bir plan ve program çerçevesinde, ihtiyaçlar planlanarak yapılmalı, mezun olduktan sonra, kişiler hem iş bulmalı, hem de onlar için yapılan harcamalar üretime kanalize edilebilmelidir.

Öğrenciler, sevmediği, yapmaktan mutlu olmadığı mesleklerin bölümlerini tercih etmemeli, puanım buna yetiyordu ne yapayım denmemelidir. Bu durum insanlar arasında mutsuz iş hayatları ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. sevilerek, mutlu yapılmayan işler, ya çok verimli olmamakta ya da o kişiler için zor ve stresli geçmektedir.

Bu problemlerin önüne geçebilmek için, üniversite bölüm kontenjanları iyi planlanmalı, geleceğe de ışık tutabilmeli, öğrencilere de sevdiği iş seçmelerinde bilinç oluşturulmalıdır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.