Dolaşım sistemi hastalıklarını ve bu hastalıklardan korunmak için neler yapmamız gerektiğini araştıralım.

Dolaşım sistemi hastalıklarını ve bu hastalıklardan korunmak için neler yapmamız gerektiğini araştıralım. Araştırma verilerimizi kullanarak dolaşım sistemi sağlığımızı korumak için yapmamız gerekenleri düşünerek tartışalım.

Damar tıkanıklığı

Dolaşım sisteminin sağlığını korumak için neler yapmalıyız?

Vücudumuzdaki tüm sistemler, mükemmel bir uyum içinde çalışır. Vücudumuzu oluşturan organların sağlıklı bir şekilde çalışmasında dolaşım sisteminin önemli bir yeri vardır. Kalp ve damarlarda meydana gelen rahatsızlıklar, diğer doku ve organları da olumsuz etkiler.

Dolaşım siteminin sağlığını etkileyen en önemli dış etkenler, hava kirliliği ve sigaradır. Sigarada bulunan nikotin, damarların iç çeperinde birikerek dolaşımı güçleştirir. Dolaşım sistemini olumsuz etkileyen zararlı alışkanlıklardan biri de alkoldür. Alkol, damarların esnekliğini bozarak damarları genişletir. Dolaşım sisteminde yavaşlamaya neden olur.

Çocuklukta geçirilen enfeksiyonlar ve bademcik iltihapları, zamanında iyi tedavi edilmezse kalp kapakçıklarını
olumsuz etkiler ve kapakçıkların bozulmasına neden olur.

Yetersiz ve dengesiz beslenme, gerginlik, yorgunluk, üzüntü kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiler.

Düzenli yapılan spor, kalp ve damar hastalığına yakalanma riskini azaltır.
Dolaşım sistemi hastalıkları kalp yetmezliği, kalp krizi, tansiyon, kalp romatizması, damar sertliği, varis, damar tıkanıklığı gibi hastalıklardır.

Dolaşım sisteminde; tetanos, sıtma, kuduz, tifüs, AIDS, hepatit B ve hepatit C (sarılık) gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklar ile varis, bürger, hemoroit, kalp romatizması, damar sertliği, kalp yetmezliği, kalp krizi, anemi (kansızlık), lösemi (kan kanseri), tansiyon yükselmesi, hemofili, kan uyuşmazlığı, lenfoma gibi hastalıklar
görülür.

Dolaşım sistemimiz ile ilgili hastalıkların tedavisinde teknolojik gelişmeler sayesinde çeşitli yöntem ve teknikler kullanılmaktadır. Bunlar arasında anjiyo, kalp pili, kalp nakli, baypas ameliyatı yer almaktadır.

Damar tıkanıklığının görüntülenmesi için yapılan tıbbı işleme, anjiyo adı verilir. Bazı damarların tıkanması sonucu, kalbin beslenmesi aksar. Böyle durumlarda, vücudun başka kısmında yer alan bir
damardan, damar parçası alınır. Bu parça, kalpte tıkalı olan damarın yerine eklenir. Bu cerrahi işleme
baypas ameliyatı denir. Kalp pilleri, kalbin ritmini oluşturan ve düzenleyen elektronik cihazlardır.

AIDS. Lösemi (kan kanseri), anemi kansızlık, hemofili (kanın pıhtılaşmaması) gibi hastalıklar da dolaşım sistemi ile ilgili hastalıklardır.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de en çok görülen hastalığın hipertansiyon olduğu belirlendi. Dolaşım sistemi hastalıkları ise yüzde 37,92 ile birinci derecede ölüm nedeni…

Sağlık Bakanlığı, hazırladığı raporda, Türkiye’de görülen hastalıkların profilini çıkardı. Rapora göre, yüzde 13,2 ile 15 yaş üstü bireylerde en fazla görülen hastalığın hipertansiyon olduğu belirlendi. Sağlık sorunları nedeni ile gerçekleşen ölümlerin de araştırıldığı raporda, Türkiye’de en fazla ölüm yüzde 37,92 ile dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığı belirtildi. Raporda ayrıca Türkiye genelinde sağlık problemleri nedeni ile ölüm oranlarında vücudun çeşitli yerlerinde çıkan tümörlerin neden olduğu hastalıklar 2’inci sırada yer alıyor. Solunum sistemi hastalıkları ise yüzde 9,67 ile ölüme neden olan 3’üncü hastalık olarak kayıtlara geçti.

Konuyla ilgili eklenen diğer konu http://www.yardimcikaynaklar.com/dolasim-sisteminin-sagligini-korumak-icin-neler-yapilmasi-gerektigini-arastiriniz/

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.