Hayvanlarda Davranışlara Etki Eden Çevresel ve Genetik Faktörlerin Belirlenip Sunulması

Hayvanlarda Davranış; Hayvanlarda bir takım davranış bozuklukları ile karşılaşabiliriz. Bunun sebebi hayvanların iç organizmasından ya da dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Bu etkenlerin hayvanın davranışlarında uyarıcı bir etki ederek davranışlarındaki farklılığı gözlemleyebilirsiniz. Bu uyarıcı etkenlerin fiziksel olarak hayvan üzerinde oluşturduğu etkiye ise tepki denilmektedir. Özetle; hayvanları rahatsız eden durumlara istinaden uyar ve tepki ver sistemini örneklendirebiliriz.

Hayvanların davranışları her zaman değişken ya da bir sorun olduğuna işaret etmez. Örneğin, bir köpeğin koku alarak yiyeceği besini bulması iç organizmasının yönlendirdiği şekilde hareket etmesi sonucunda bulmaktadır. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Köpekler besin kokusu aldıkları zaman tükürük bezleri hızlı bir şekilde tükürük salgısı oluşturur. Bu salgının oluşmasından sonra köpek keskin bir koku alarak besine doğru yaklaşır. Bu hayvan için çok normal bir davranış şeklidir.

hayvanlarda-davranis

Hayvanlarda davranış şekilleri genetik ve çevresel etkenlere bağlı olarak iki farklı çeşitte olabilir. Hayvanlarda genetik davranışa örnek olarak yeni yumurtadan çıkmış bir kuş yavrusunun yani civcivin tüysüz olduğu bir gerçektir. Anne kuş yavrularının yanına geldiğinde küçük kuşlar başlarını yukarı kaldırırlar ve ağızlarını açarlar. Bu yaradılış gereği oluşturdukları davranışlardır. Anneleri yanında olmadığı zaman kalan vakitlerini uyuyarak tepkisiz bir şekilde geçirirler.

Hayvanlarda çevresel etkenlere bağlı olarak etki eden faktörlere de şu şekilde örnek verebiliriz. Bir muhabbet kuşu düşünün, bu kuşlar evcilleştirilmiş ve en başından çevre faktöründe maruz kalmışlardır. Kafes dışına bırakıldığında etkili bir uçuş yapamazlar, çabuk yorulurlar ve bir daldan başka bir dala konarken acemi bir şekilde hareket ederler. Ancak bu kuşların insanların kullandıkları bazı kelimeleri ağızlarından çıkarması çevresel bir etkendir. Bir muhabbet kuşunun ‘’ ben bir kuşum ‘’ demesi tamamen çevresel etkenlerden oluşmuş bir davranış şeklidir.

Hayvanlarda Genetik ve Çevresel Etkenlere Göre Davranışları

3 temel grupta toplayabildiğimiz bir konudur. Yukarıda anlattıklarımıza istinaden yola çıktığımızda ‘’ doğuştan gelen davranışlar yani genetik, öğrenilmiş davranışlar yani çevreden etkilenme ve kendi genetiklerinde bulunan iş birliğidir ‘’ iş birliği konusunu biraz açarsak eğer kargaların yavrularını koruması için bir çok karganın iş birliğinde olduğunu görebilirsiniz.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.