II. Mehmet Rumeli Hisarını yaptırarak İstanbul’a hangi deniz üzerinden…

II. Mehmet, Rumeli Hisarını yaptırarak İstanbul’a hangi deniz üzerinden gelebilecek yardımları engellemek istemiş olabilir? Rumeli Hisarı Karadeniz üzerinden İstanbul’a gelebilecek yardımlara engel olmak için yapılmış, Osmanlıya bu hisar aynı zamanda bir üs vazifesi görmüştür.

Rumeli hisarı niçin yapılmııştır

II. Mehmet hayallerini süsleyen İstanbul’u fethederek, Bizans’a son verme hazırlıklarına, 1452 yılında başladı. İstanbul’un fethi için önce planlarını bizzat çizdiği büyük çapta toplar döktürdü. Anadolu yakasında bulunan Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumeli Hisarı (Boğazkesen) yapıldı. Bu sayede Boğazların kontrol ve emniyeti sağlanmış oldu.

Yaklaşık 400 parçadan oluşan donanma inşa edildi. Osmanlıların hazırlıklarını takip eden Bizans da boş durmuyordu. Surları sağlamlaştırarak Avrupa’dan yardım istedi. II. Mehmet savaş hazırlıklarını tamamladıktan sonra Bizans İmparatoruna elçi göndererek kan dökülmeden şehri teslim etmesini istedi. Bunu kabul etmeyen Konstantin, savaşa hazırız mesajı üzerine Osmanlı ordusu Edirne’den yola çıkarak aşağıda yer alan temsilî resim ve haritada görüldüğü gibi kuşatmayı başlattı (6 Nisan 1453).

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.