İnsanlarla ilişkilerimizde uymamız gereken görgü kuralları

İnsanlarla ilişkilerimizde uymamız gereken görgü kuralları hakkında büyüklerinizden bilgi edininiz. Toplumsal hayatta uyulması gerekli bazı ilkeler ve nezaket kuralları vardır. Görgü kuralları olarak da adlandırılan bu ilkeler yazılı değildir. Daha çok uygulana uygulana, uzun yıllar içerisinde oluşmuş kurallardır. Görgü kurallarına uymayanlar ceza görmez ancak toplum tarafından ayıplanır.

Her toplumun kendine özgü görgü kuralları vardır. Karşılaştığımız kişilere selam vermek, telefonla konuşurken karşımızdaki kişiye merhaba demek, hal hatır sormak, sofra adabına uymak, büyüklerimizin yanında saygılı olmak, misafirlerimizi güler yüzle karşılamak vb. toplumumuzda yaygın olan görgü kurallarından bazılarıdır.

İslam dini insanlarla iyi ilişkiler içinde olmamızı öğütler. Onları kıracak, üzecek davranışlardan kaçınmamızı ister. Evde, okulda, komşularımızla ilişkilerimizde, misafirlikte vb. her ortamda görgü kurallarına uymamızı emreder. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de görgü kurallarına değinen birçok ayet bulunur.

Örneğin, bunlardan birinde Yüce Allah bizleri görgü kurallarına uyma konusunda şöyle uyarır: “Ey iman edenler! Kendi evinizden başka evlere geldiğinizi fark ettirip (izin alıp) ev halkına selam vermedikçe girmeyin. Bu sizin için daha iyidir; her halde (bunu) düşünüp anlarsınız. Orada hiçbir kimse bulamadınız sa size izin verilinceye kadar oraya girmeyin. Eğer size ‘Geri dönün, denilirse hemen dönün. Çünkü bu sizin için daha nezih bir davranıştır. Allah yaptığınızı bilir.”Nûr suresi, 27-28. ayetler.) Sevgili Peygamberimiz de çeşitli hadislerinde, toplumsal ilişkilerde görgü kurallarına uymamız konusunda bizlere uyarılarda bulunmuştur. Örneğin, o bir hadisinde, “Bir kimsenin, müsaadelerini almaksızın iki kişinin arasına girip oturması doğru değildir.” Tirmizi, Edep, 11. hadis. buyurmuştur. Peygamberimiz başka bir hadisinde ise “Selam, kelamdan (sözden) öncedir.” (Tirmizi, İsti’zan, 11. hadis.) demiştir. Böylece o, herhangi bir ortamda, biriyle konuşmaya başlamadan önce selam vermek gerektiğine dikkat çekmiştir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.