Kabakulak Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Kabakulak virüsünden (miksovirüs grubundan) kaynaklanan mikrobik, iltihaplı, bağışıklık kazandıran bula­şıcı hastalık.

Kulakaltı bezlerinin şişmesiyle ken­dini gösteren kabakulağa kulakaltı bezi iltihabı adı da verilir.

Bir hastayla doğrudan ilişkiyle ya da yutak-burun salgıları bulaştırılmış eşyalar aracılığıyla başkasına geçiri­len kabakulak bir çocukluk ve ergen­lik dönemi hastalığıdır.

İki ile üç haftalık bir kuluçka döne­minden sonra ortaya çıkan bazı ön belirtiler hastalığın habercisidirler: Bu belirtiler hafif ateş, baş ağrıları, sindirim bozuklukları, özellikle de alışılagelen üç bölümde (şakak kemi­ği mememsi çıkıntısı, şakak-çene ke­miği eklemi ve çene açısı) belirginleşen kulakaltı bezi ağrısıdır. Daha sonra, önce tek yanlı, sonra hemen hemen sürekli olan çift yanlı kulakaltı bezi şişliği görülür. Şişlik derecesi, hafif şişlikten başa armut görünümü veren anormal derecede şişliğe va­rıncaya kadar değişiklik gösterir. Enfeksiyon belirtileri, küçük bir lenf düğümü hastalığı (adenopati), hafif bir ağız mukozası ve dişeti iltihabı (stomatit), ağız kuruluğu, tükürükte görülen değişiklikler ve bazen de çenealtı bezlerinde hafif şişkinlik biçi­minde ortaya çıkar. Sekiz ile on gün sonunda, bu belirtilerin şiddetlerinin azalmasıyla hasta nekahet dönemine girer.

Kabakulak erişkin erkekte, erbezleri iltihabı (orkit) gibi önemli bir ihtilata yol açar. Genellikle tek yanlı, seyrek olarak da çift yanlıdır; erbezlerinin körelmesine ve kısırlığa neden olabi­lir. Yumurtalık iltihabı (ovarit), pan­kreas iltihabı (pankreatit), beyin zarı iltihabı (menenjit) ve romatizma da hastalığın daha az raslanan öbür ihtilatlarıdır.

Koruyucu tedavi, hastanın yaklaşık 21 gün süreyle ayrı tutulmasını ön ­görür. İyileştirici tedavi yalındır; sı­cakta ve yatakta dinlenme, burun, ağız ve kulakların mikroplardan arındırılması, gerekli ağrı kesicilerin kullanılmasından oluşur.

Orkit durumunda erbezlerinin hareketsizleştirilmesi ve kesin olarak ya­takta dinlenme önerilir. Ağır vakalar­da, hastaya gamaglobülinler şırınga edilir ve kortizon tedavisi uygulanır. Kabakulağa karşı aşı da yapılabilir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.