Kondansatör çeşitlerini araştırarak günlük hayattaki kullanım alanları

Temel olarak bakıldığında kondansatörler elektrik yükünü kısa bir zaman diliminde depolayabilen devre elemanıdır. Kondansatörün birimi Farat olarak kabul edilmekte olup “C” ile gösterilmektedir.

Kondansatörler yapı itibari ile iki iletken levha ve arasına yerleştirilen bir yalıtkan maddeden oluşmaktadır. Kondansatörler kapasitör adı ile de bilinmektedir. Devrede kullanımı ise elektrik akımını depo etmektir. Basit bir şekilde çalışma prensibini açıklamak gerekirse yalıtkan bir maddenin elektrik üretemediği bilenen bir gerçektir. Öte yandan bu yalıtkan malzemelerin elektrik depolama özelliği bulunması nedeni ile devredeki güç kaynağından gelen elektronları depolamayı mümkün kılmaktadır. Bunun haricinde kondansatörler temelde iki çeşidi bulunmakta olup bu çeşitlerin içinde alt şekillerde görülmektedir.

Sabit kondansatör

Sağladığı kapasitans değerleri üretim esnasında belirlenmiş olup daha sonra değiştirilemeyen kondansatörlerdir.

Plastik film kondansatörler

Yalıtkan olarak polikarbon ve polyester gibi plastik maddeler kullanılmaktadır. Sabit kondansatörlerden olup sinyal ve filtreme devrelerinde genel olarak kullanılmaktadır. Kutupsuz olarak üretilmektedir.

Seramik kondansatör

Yalıtkan madde olarak genel de titanyum ve baryum kullanılarak üretilmektedir. Genel olrak yüksek frekansa sahip devrelerde bybass kondansatörü olarak kullanılmaktadır. Yüksek frekansa sahip olan devrelerde bile çalışabilecek kadar hassas bir şekilde üretilmektedir. Kutupsuz olarak üretilmektedir.

Ayarlı kondansatör

Yalıtkan madde olarak genel de hava kullanılmaktadır. Ancak piyasada mika, plastik ile üretilen ayarlı kondansatörler bulunmaktadır.

Variable kondansatörler

Kapasite değer en yüksek olan kondansatörlerdir. Genel olrak radyo alıcı ve vericilerinde kullanılmaktadır.

Trimmer kondansatörler

Kapasite değerinin ayarlanması için tornavida kullanılabilmektedir. Variable kondansatörlere göre çok daha düşük değerlerde çalışmaktadır. Genel olrak hassas çalışma değerlerinin belirlenmesi için kullanılmaktadırlar.

Kondansatörlerin kullanım alanları

Temelde bakıldığında 4 farklı amaç için kullanılmaktadır.

Bu amaçlardan ilki devrede elektrik enerjisini depolamaktadır. Kondansatörler doğru akıma sahip bir devreye bağlandığı zaman çok hızlı bir şekilde şarj olabilmektedir. Bu özellikler ile kondansatörler pile benzetilmektedir. Ancak devreye güç için bağlandığı zaman çok hızlı bir şekilde tükenebilmektedir.

İkinci kullanım amaçları ise doğrulmadır ve en önemli kullanım alanlarının başında gelmektedir. Özellikle doğrultma devrelerinde bir dc gerilim elde etmek için kullanılmaktadır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.