Niçin ibadet edilir? sorusunu açıklayan bir kompozisyon yazınız.

“Niçin ibadet edilir?” sorusunu açıklayan bir kompozisyon yazınız.  Kur’an, ibadet konusu üzerinde önemle durur. Bir ayette “…Rabb’inize ibadet edin ve iyi işler yapın ki kurtuluşa eresiniz.” Hac suresi, 77. ayet. buyrulmaktadır.

Namazlarda okunan, “Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.” Fâtiha suresi, 5. ayet. ayetiyle de ibadetin sadece Allah için yapılması gerektiği ifade edilmektedir. Namaz, oruç, hac ve zekât İslam’ın temel ibadetlerindendir. Bunların zamanı ve yapılış şekli dinimizce belirlenmiştir. İbadetler bunlarla sınırlı değildir.

İnsanın inancı gereği Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için kulluk bilinciyle yaptığı her olumlu ve faydalı davranış ibadet sayılır. Örneğin Kur’an okumak, dua etmek, Peygamberimize salavat getirmek, çalışmak, iyiliği özendirmek, kötülüğe engel olmak ve güler yüzlü olmak birer ibadettir. Ayrıca Allah’ın yasakladığı her türlü davranıştan kaçınmak da ibadettir.

Hiçbir ibadet başka bir ibadetin yerini tutmaz. Bu nedenle inanan insan, namazını kılıp orucunu tuttuğu gibi çalışmak ve yardım etmek gibi güzel davranışları da ihmal etmemelidir.

İbadet, Allah emrettiği için yapılır. Bu durumda Müslüman olan herkes, Allah’ın istediklerini yapmalı,
istemediği şeylerden de uzak durmalıdır. İnsanın, Rabb’ine ibadet etmesi ve onun rızasını kazanmaya çalışması gerekir.

İbadetler, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılır. İbadet Allah’a olan sevgimizi ifade etmek ve Allah’ın sevgisini kazanmak amacıyla yapılır. Ayrıca ibadet, Allah’ın bize verdiği nimetlerden dolayı ona şükretmek amacıyla yapılır.

Allah, insana sayısız nimetler vermiş ve pek çok iyilikte bulunmuştur. Ona düşünebilme yeteneği vermiştir. Dünyadaki canlı ve cansız varlıkları onun hizmetine sunmuştur. Bu sayısız nimetleri bizim hizmetimize sunan Allah’a inanmalı ve yalnızca ona ibadet etmelidir.

Allah’ın, kullarının yaptığı ibadete ihtiyacı yoktur. Ancak kulların kendilerini ve âlemi yaratan Allah’a ibadet etmeleri kulluk vazifesidir. İbadetlerin bireysel ve toplumsal pek çok yararı vardır. Örneğin namaz kötülüklerden uzaklaştırır, cemaatle namaz kılmak birlik ve beraberlik duygularını pekiştirir, zekât dayanışmayı sağlar. İbadet eden insan, Allah’ın buyruğuna uymuş ve sorumluluğunu yerine getirmiş olur. Böylece Allah’ın sevgisini kazanır ve onu memnun eder. Allah’ın kendisine kulluk edenlere ödül olarak hazırladığı cennete de layık olur.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.