14 şubat sevgililer günü nereden çıktı?

14 şubat sevgililer günü nereden çıktı? Bütün dünyada kutlanan 14 şubat sevgililer gününün hikayesi nedir? Hepimizin 14 şubat sevgililer gününde ne hediye alsam diye dört dönerken acaba bunu başımıza musallat eden de kim?

14 Şubat Sevgililer Gününü İlk Kutlayan Kim?

Umarım son sorudaki gibi düşünmüyorsunuzdur ki, hediye almayı beceremiyor ve sevmiyor da olsanız, bütün düşünce karşısından bu iş size bir o kadar da zahmetli gelecektir.

Araştırmalarımda sevgililer günü kutlama alışkanlığını başlatan kişiyi buldum. Bu adam Amerikalı Esther Howland’dır. 1800 yılında ilk sevgililer günü kartı göndererek günümüzde toplumsal bir olay olmasını başarmıştır. E tabi şirketler bunun yayılmasında destek olmuşlardır, ne de olsa alacağımız hediyeleri satanlar onlar.

sevgililer gününü ilk kutlayan kim

Peki 1800 yılından önce böyle bir gün yokmuydu, yazık daha önceki sevgililer ne yapıyordu ki, yazık bir güncükleri bile yoktu. Diyordum ki:

 

Sevgiler Günü’nün başlangıç tarihi eski Roma İmparatorluğu zamanına uzanıyor. Eski Roma’da 14 Şubat günü bütün Roma halkı için önemli bir gündü. Çünkü bu günde Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno’ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırdı. Juno ayrıca Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da biliniyordu. Bu günü takip eden 15 Şubat gününde ise Lupercalia Bayramı başlıyordu.

Bu bayram halkın genç nüfusu için büyük önem taşıyordu. Bunun nedeni ise yaşantıları kesin kurallar ile sınırlandırılmış, bunun doğal sonucu olarak bir birliktelik yaşama şansı olmayan bu gençler sadece bu bayram süresince bile olsa birbirlerinin partneri oluyorlardı. Hangi genç bayanın hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı eski bir gelenek olan ve Lupercalia Bayramı’nın arife günü yapılan bir çekiliş ile belli oluyordu. Romalı genç kızlar isimlerini küçük kağıt parçalarının üzerine yazıp bir kavanoza koyuyorlardı. Genç Romalı erkekler ise kavanozdan bu kağıtları çekerek üzerinde hangi kızın ismi yazıyorsa o kızla bayram eğlenceleri boyunca beraber oluyorlardı. Bu birliktelikler birbirine aşık olan çiftler için bayram süresinin dışına taşıp genellikle evlilikle sonlanıyordu.

Bu bilgiye ulaşıyorum. Adı günümüzdeki gibi sevgililer günü değil belki ama, daha eğlenceli görünüyor. Eminim sevgilisi olup ta ne hediye alacağını bilemeyenlere buradaki gibi bir sevgililer gününü yeğlerler. Biraz saçmaladıysam affola.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.