6. Medresedeki Füzeler

6. Medresedeki Füzeler 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Çalışma Kitabı 66. Sayfa 

Aşağıda verilen bilgileri okuyunuz. Bu bilgilerden ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

CACABEY MEDRESESİ

“Nurettin Ibni Caca tarafından 1272 yılında medrese olarak yaptırılmış, daha sonraları camiye dönüştürülmüştür. Kapalı tip medresede astronomi, Türk dili, tasavvuf ve felsefe eğitimi yapılmıştır. Medrese taç kapısı ve füze maketlerine benzeyen sütunları ile dikkat çekmektedir. Cacabey Medresesinin kuzey ve batı cephelerinde, birbirinden farklı yapıda şekillendirilmiş üç adet füze biçimli köşe payandası bulunmaktadır. Cacabey Medresesi, bu yönüyle Türkiye Selçuklu mimarisinde tek örnektir.”
Kırşehir Valiliği, Kent Rehberi, s. 9.

• Yukarıdaki bilgilere göre Türkiye Selçuklu Döneminde bilim alanında yapılan çalışmalar hakkında neler söyleyebiliriz?

Türkiye selçuklu Döneminde medreseler yaptırılmış, ilim ve bilime önem verilmiştir. Dini ilimlerin yanında dil, felsefe ve astronomi bilimleri de öğretilmiştir.

cacabey medresesi

Yukarıdaki fotoğraflarda yer alan füze biçimindeki sütunları inceleyiniz. Bu sütunların neden bu şekilde yapıldığı ile ilgili görüşlerinizi yazınız.

1. fotoğraf: İlk bakışta minyatür minareye benzetilebilir. Yada üzerinde su veya kar birikmesin diye bu şekilde yapıldığı düşünülebilir. Ama alt kısımlarında verilen şekil bir füzenin çıkardığı gazları ve dumanları andırmaktadır. Medresenin üzerinin düz olduğunu düşünürsek, su ve kar savı geçersiz kalır. Medreseyi yaptıranların füze ile çalışmalarının yada bilgilerinin var olduğunu gösterir.

2. fotoğraf: Bu medresede astronomi eğitimi verildiğini düşünürsek, bu sütunların füzeye benzetme tezimizi güçlendirmiş oluruz. Alt kısımlarındaki kıvrımlı şekillere baktığımızda da bu şekilleri füzeye benzetebiliriz. 

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.