Demokrasi insan haklarının gelişimini nasıl etkiler?

Demokrasi, insan haklarının gelişimini nasıl etkiler? Açıklayınız. Toplumların yönetilmesinde geçmişten bugüne birçok yönetim biçimi ortaya çıkmıştır. Ancak bu yönetim biçimleri arasında insana en çok değer veren demokrasidir. Demokrasi, halkın kendi kendini yönetmesi esasına dayanan bir yönetim şeklidir.

Demokrasilerde halk, yöneticilerini kendisi seçer. Bir ülkede demokrasinin var olabilmesi için insan hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması gerekir. Hak ve özgürlüklerin güvence altında olması demokrasiyi günümüzde en ileri yönetim biçimi konumuna getirmiştir.

Demokratik yönetimlerin dayandığı bazı temel ilkeler vardır. Bu temel ilkeler zamanla tüm demokratik yönetimlerin ortak özelliği hâline gelmiştir.

Demokrasi ile yönetilen ülkelerde egemenlik millete aittir. Millet bu hakkını geçici olarak seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullanır.

Tüm insanlar yasalar önünde eşittir. Yasalar, toplum içindeki konumu, ekonomik gücü, dinî inancı, cinsiyeti ya da ırkı ne olursa olsun herkese aynı şekilde uygulanır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.