Besinler vücudumuzda nasıl faydalı hale gelir?

Besinler, vücudumuzda nasıl faydalı hale gelir? Besinler vücudumuzda sindirilerek, kullanılabilir ve bize fayda sağlar. Besinler vücudumuzda ağızda başlayıp anüste sona eren uzun bir yolculuk yapar.

Vücudumuzdaki yaşamsal faaliyetlerin devam edebilmesi için beslenmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Beslenme ile tükettiğiniz besin maddelerinin hücrelere girebilecek kadar küçük parçalara ayrılması olayı sindirim olarak tanımlanır. Sindirimin gerçekleştiği organlar ile sindirime yardımcı olan yapılar, birlikte sindirim olayının gerçekleşmesini sağlar.

besinler nasıl faydalı hale gelir

Vücudunuz için gerekli olan enerjinin kaynağı tükettiğiniz besinlerdir. Tıpkı bir otomobilin hareket edebilmesi için yakıt alması gibi sizler de günlük öğünlerinizde tükettiğiniz besinlerden elde ettiğiniz enerji ile soluk alıp verme, hareket etme, dolaşım, boşaltım gibi yaşamsal faaliyetlerinizi gerçekleştirirsiniz.

Büyüyüp gelişmenizi, vücudunuzdaki yaşamsal faaliyetleri besinlerden sağladığınız enerji ile gerçekleştirdiğinizi biliyorsunuz. Peki bütün besin maddeleri aynı özelliklere mi sahiptir?

Yukarıdaki fotoğraflarda yer alan besin maddelerini incelediğinizde bazılarının hayvanlardan, bazılarınınsa bitkilerden elde edildiğini kolayca söyleyebilirsiniz. Ama bu sınıflandırma besin maddelerinin içeriklerini tam olarak ifade etmez. Örneğin un ve ıspanağın her ikisi de bitkisel kaynaklı olmasına rağmen içerikleri farklıdır.

Tükettiğiniz bütün besin maddeleri vücudunuzda farklı işlevleri olan maddeler içerir. Besin maddeleri içeriklerine göre karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, su ve mineral olarak gruplandırılır.

Yukarıda fotoğraflarını gördüğünüz patates, pirinç, ekmek, makarna, buğday, mısır gibi besin maddeleri karbonhidratça zengindir. Karbonhidratlar vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. Özellikle bitkisel besinler karbonhidratça daha zengindir.

Saçlarınızın, cildinizin daha sağlıklı olması, yaralarınızın daha çabuk iyileşmesi için hangi tür besinlere gereksiniminiz olduğunu biliyor musunuz?

Karbonhidratlardan alınan enerjinin yetersiz olduğu durumlarda vücudunuz enerji gereksinimini yağlardan sağlar. Yağlar genellikle kilo almanın, şişmanlamanın sorumlusu olarak değerlendirilir. Oysa yağlar gerekli miktarda alındığında diğer besin içerikleri gibi vücudumuz için yararlıdır. Örneğin Omega-3 olarak adlandırılan bir çeşit yağ grubunun kalp ve damar sağlığını olumlu etkilediği bilinmektedir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.