Elektriklenmenin Bazı Doğa Olaylarındaki Uygulamaları Nelerdir?

7. Elektriklenmenin Bazı Doğa Olaylarındaki Uygulamaları

yıldırım elektrik doğa olayı

Fotoğraf 3.6: Yıldırım, bulutla yeryüzü arasında gerekleşen yük boşalmasıdır.

Radyo, televizyon ya da gazetelerde yıldırım ve şimşek ile ilgili birçok haberle karşılaşırız (Fotoğraf 3.6). Yıldırım çarpması sonucu birçok insan ölür ya da yaralı olarak kurtulur. Bu doğa olaylarının temelinde elektriklenme vardır.

Rüzgârların etkisiyle hareket eden bulutlar havayla sürtünme sonucu elektriklenerek yüklenir. Zıt yüklü bulutların birbirine yaklaşmasıyla bulutlar arasında, bulutun yeryüzüne yaklaşmasıyla da bulutla yer arasında yük atlaması olabilir. Bu durumda geçici bir süreyle kırık çizgi biçiminde şiddetli bir ışık oluşur. Bu ışık şimşek olarak adlandırılır. Şimşek çakması sırasında gök gürültüsü dediğimiz, patlamaya benzer yüksek bir ses de oluşur. Bulutla yeryüzü arasındaki yük atlaması, diğer bir söyleyişle elektrik boşalması buluttan yere doğru ise yıldırım dediğimiz doğa olayı gerçekleşir.

Üzerimizde yünlü giysiler olduğunda bunların vücudumuzla sürtünmesi sonucu vücudumuz elektrik yüklenebilir. Böyle bir durumda kapı kolu gibi cisimlere ya da bir arkadaşımıza dokunduğumuzda oluşan elektrik boşalmasını ufak bir çarpılma ve ortaya çıkan çıtırtı şeklinde hissederiz. Bu olay, çok küçük yıldırımlar olarak düşünülebilir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.