Doğa Üzerinde Neler Yapıyoruz?

Doğa Üzerinde Neler Yapıyoruz? İnsanlık gelişen teknoloji ile doğayı değiştirmiştir. Aşağıda doğa üzerinde yapılan iki örnek anlatılacaktır. Bunlar Keban Barajı ve Marmaray Projesidir.

Doğa üzerinde yapılan Keban Barajı

Fırat nehri üzerinde, elektrik enerjisi üretimi amacı ile 1965-1975 yılları arasında yapıldı. Çevredeki ovalarda bu Keban barajı ile birlikte sulu tarım yapılmaya başlandı. Oysa bu baraj yapılmadan önce Fırat nehrinin suları boşa akıp gidiyordu. Böylece Türkiye ekonomisine katkı sağlanmıştır. Köy ve şehirler bu barajdan üretilen elektrik ile aydınlandı. Kısacası Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sosyal ve ekonomik açıdan kalkınması sağlandı. Yapım aşamasında tarihi Pertek Köprüsü baraj sularının altında kalmıştır.

Keban Barajı’nda elektrik elde etmek için hangi yüzey şekillerinden faydalanılmıştır?

Fırat Nehrinin sularından baraj yapılarak elektrik üretilmiştir. Akarsu üzerinde derin vadilerde baraj yapılmıştır.

Marmaray Projesi

Asrın Projesi olarak anılan Marmaray Projesi ile İstanbul Boğazı’nın iki yakasındaki demir yolları ağının İstanbul Boğazı altından geçerek bir demir yolu tünel bağlantısı ile birbirine bağlanması amaçlanmaktadır. Toplam uzunluğu 1400 metre olan tünelin tamamlanması ile İstanbul’da saatte 150000 kişinin taşınacağı tahmin ediliyor. Projenin yapım aşamasında ortaya çıkan arkeolojik buluntular üzerinde yapılan çalışmalar, İstanbul’un tarihini 8500 yıllık bir geçmişe taşımış; projenin yapım aşamasında kültürel kalıntılara sahip çıkılarak korunması sağlanmış, aynı zamanda boğazın doğal dengesinin zarar görmemesi için gerekli çalışmalar yapılmıştır.

Marmaray’ın yapımına neden ihtiyaç duyulmuştur?

Marmaray’ın yapım amacı iki yakadaki demir ağlarını birbirine bağlamak ulaşımı demiryoluna yönlendirerek köprüler üzerindeki kara trafiğini rahatlatmak ve boğazdaki gemi trafiğine alternatif oluşturulmak istenmiştir.

Yaşadığınız bölgede doğal ortamda hangi değişiklikler ne amaçla yapılmıştır? Sizce yaşadığınız bölgede gerçekleştirilen değişimler sırasında doğal dengenin korunmasına özen gösterilmiş midir?

Bu sorunun cevabı yaşadığınız şehir ve kasabadaki akarsu v.s düşünün bunlar üzerinde yapılan yapılar var mı? bunları düşünün veya tünelleri de düşünebilirsiniz. Bunların yapımında genellikle doğal dengenin korunmasına özen gösterilmez

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.