Fransız fizikçisi Langevin Kimdir?

Fransız fizikçisi (Paris, 1872 – Paris, 1946).

Araştırmalara olan eğilimini küçük yaşta ortaya koyan Paul Langevin, çok parlak bir öğrenciydi, Sorbonne’da ve Ecole Normale Superieure’ de öğrenim gördü, 1897’de agreje ol­du. Fizik ve Kimya Okulu’nda Pierre Curie’nin laboratuvarmda çalıştı. Ay­rıca öğrenimini tamamladıktan sonra bir yıl süreyle Cambridge’deki Cavendish laboratuvarmda îngiliz fizikçisi j.j. Thomson (1856-1940) ile birlikte çalıştı.

Yaşamı boyunca bilime sürekli katkı­da bulunan ve çok çeşitli alanlara el atan Langevin çalışmalarını özellikle X ışınları ve gazların iyonlaşması üs­tünde yoğunlaştırdı; ayrıca, bağıllık kuramıyla da ilgilendi. Langevin ve Einstein, enerjiyle kütlenin aynı bir kendiliğin iki biçimi olduğunu birbir­lerinden bağımsız olarak ve aynı za­manlarda ortaya koydular.

Bilimsel gerekircilile kuvanta kura­mının bağdaşabilirliği sorununa eği­len Langevin teknik uygulamalar ala­nında sesötesi dalgaların yayılması ve alınmasıyla ilgili bir teknik buldu ve bu tekniği özellikle deniz diplerinin in­celenmesinde, denizaltıların yerleri­nin saptanmasında uyguladı. Kuvar­sın piezoelektrik özelliklerinden ya­rarlanmayı düşündü ve piezoelektrik olayının kuramını oluşturdu.

Barış yanlısı bir kişi olan Langevin Fransa’da Vichy yönetimi tarafından görevden alındı, Almanlar tarafından tutuklandı, bir süre hapis yattı ama gene de ülkesi için mücadeleden yıl­madı; damadı fizikçi Jacques Solomon’un idam edilmesi ve kızı Helene Solomon-Langevin’in Auschwitz çalış­ma kampına gönderilmesi üstüne dostlarının önerilerine uyarak İsviç­re’ye sığındı, orada büyük bir ilgiyle karşılandı ve pedagojiyle ügilendi. Dü­şüncelerinden doğan ve Langevin  Wallon tasarısı denen eğitim reformu tasarısı hiçbir zaman uygulamaya konmadı.

Paul Langevin’in mezarı 1948’de mes­lektaşı jean Perrin’le birlikte Pantheon’a taşındı.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.