Sigara alkol gibi bağımlılığa neden olan maddelerin solunum, dolaşım ve sinir sistemleri üzerindeki etkilerini

Sigara, alkol gibi bağımlılığa neden olan maddelerin solunum, dolaşım ve sinir sistemleri üzerindeki etkilerini değişik kaynaklardan araştırınız. Araştırmanızın sonuçlarını grafik, tablo, resim gibi görsellerle destekleyerek sınıfta arkadaşlarınıza sununuz.

 Sigaranın solunum sistemine etkileri; Sigarada bulunan zararlı maddelerden dolayı, akciğer kanseri, amfizem, bronşit gibi hastalıklara sebep olur. Sigara gırtlak kanserine de sebebiyet vermektedir. Sigara kullananlarda, solunum yolu hastalıklarına yakalanma oranı çok yüksektir. Çok sık ve sürekli öksürük ve balgam çıkarma rahatsızlıkları görülür.  Sigaranın solunum yolları rahatsızlıklarına sebep olmasında en önemli nedenlerden birisi, soluk borusundaki titrek tüylerin görev yapmamasıdır. Bu tüyler yabancı maddeleri tutar geri iter, Sigaradaki katran bu tüyleri birbirine yapıştırarak işlevsiz bırakır. Böylece akciğere bulaşıcı hastalıklar daha kolay ulaşır.

Sigaranın dolaşım sistemi ve kalbe etkileri; Nikotin zehirli bir maddedir. Bir damlası bile bir tavşanı öldürmeye yeter. Sigara içen kişi dumanla birlikte nikotinde alır. Nikotin akciğerlerle kana doğrudan geçerek kalp ve beyindeki merkezlerin çalışmasını bozar. Sigara kalpte hızlı çalışmaya sebep olur. Ayak damarlarında büzülme ve kan dolaşımında düzensizlik görülür. Bu hastalıkta ayaklar kangren olabilir. Sigarada bulunan radyoaktif maddeler kanser riskini çok arttırır.

Sigara sebep olduğu hastalıklara yüzünden insan ömründe zamanında ölce ölmelere ve ömrün kısalmasına neden olmaktadır. Sigara içmek ağır ağır yapılan bir intihardır. Sigara nedenli ölümlerin en önemlileri koroner kalp yetmezliği, sigaraya bağlı kanserler ve değişik solunum sistemi hastalıklarıdır.

Sigaranın sindirim sistemine etkileri; Sigara içenlerde sindirim sistemi rahatsızlıkları, ülser gastrit gibi hastalıkların görülme oranı çok yüksektir. İçenlerde dudak kanseri tehlikesi vardır.

Alkolün duyu organları üzerine etkileri; Alkol alanlarda görme bulanıklaşır çift görme ortaya çıkar. Derinlik ve mesafe algılanamaz. Aynı zamanda yan tarafları görme yeteneğini de azalır. Buna bağlı olarak alkollü sürücülerde kaza oranı oldukça yüksektir.Alkol alanlarda işitme azaldığında bağırarak konuşma eğilimi daha fazladır. Alkol denge duyusunun azalmasına da neden olur. Alkol bilinç üzerine etki ederek hafıza kaybı ve derin uykuya neden olur.

Alkolün kas kontrolüne etkileri; Alkol kas kontrolünün azalmasına neden olduğundan tepki süresi kısalır. Diğer bir ifadeyle alkol merkezi sinir sistemini etkileyerek tepki süresini azaltır. Bir başka ifadeyle alkol refleksleri ve karar verme süresini azaltır. Kas kontrolü bozulur. Buna bağlı olarak konuşma bozulur dil ağırlaşır

Alkol, yukarıda açıklanan etkilerinin yanında vücut işlevlerinin yavaşlamasına da yol açar. Alkol kalp atış hızında düzensizliğe neden olur. Kan basıncı ve metabolizma hızı ile vücut ısısını düşürür. Alkol, kan damarlarının genişlemesine neden olur. Bunun sonucunda ise daha fazla kan kılcal kan damarlarına yayılır. Buna bağlı olarak kan ısısı daha da düşer. Alkol alan kişi yüzünde ve derisinde sıcaklık hissi almasına rağmen, gerçekte daha fazla oranda ısı kaybeder. Dolayısıyla daha önce de belirtiğimiz gibi soğuk havalarda alkol alanların donmaları kolaylaşır. Alkolün etkilerinden bir diğeri de solunum hızını düşürmesidir.Alkolün, yukarıda açıklanan olumsuz etkilerinin yanında beslenme üzerine de olumsuz etkileri vardır. Genel olarak alkolün iştahı artırdığı sanılır.Oysa alkol alanlar miktar olarak çok yerler, ancak yediklerinin niteliği bozulduğundan önemli beslenme sorunlarıyla karşılaşırlar. Alkol mide mukozasını olumsuz etkilediğinden kişinin doyma duyusu azalır. Bu durum ise sağlığı olumsuz etkiler. Yine alkolün beyin üzerine yaptığı olumsuz etki nedeniyle besin değeri olmayan yiyeceklere eğilim artar. Bütün bunlar vücutta temel besinlere olan ihtiyacı artırır. Alkolün etkilediği en önemli organlardan birisi karaciğerdir. Karaciğer alınan alkolü işlemek ve alkolün işlenmesi sonucu çıkan zararlı artık ürünleri vücuttan uzaklaştırmak için bütün kaynaklarını kullanır. Karaciğer bu yoğun çalışma sonucunda yorulur ve görev yapamaz duruma gelir. Karaciğerin bu duruma gelmesine siroz hastalığı denir. Karaciğerde siroz oluşmasının başka nedenleri de vardır.Ancak alkol karaciğerde siroz oluşmasını sekiz kat artırır. Siroz nedeniyle karaciğer görevini yapamadığı zaman kişi hayatını kaybeder.Alkolün beslenme üzerine olan etkilerinden bir diğeri ise vitamin eksikliğine neden olmasıdır. Özellikle B1 (tiamin) vitamini eksikliği nedeniyle pellegra hastalığı oluşur. Bu durum sinir sisteminde bozukluklar, el ve ayaklarda felçler oluşur.Alkol, anne karnındaki bebeğin gelişimine de zarar verir. Bu nedenle gebe annelerin alkolden uzak durmaları gerekir. Alkol alan gebe annelerin bebekleri normalden küçük doğar. Bu annelerin çocuklarında kalp bozuklukları ile zeka gerilikleri meydana gelebilir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.