Martı Hakkında Bilgi

Yağmur kuşları (Charadriiformes) ta­kımının martıgiller (Laridae) ailesin­den bir su kuşu.

Avrupa’da yaşayan en yaygın martı türü, güler martıdır (Larus ridibundus). Bu türün ilkbahar aylarında ken­dine özgü bir yuva yapışı vardır. Dişi kuş bataklıklara, sazlıklara, kayalık­lara, vb. yaptığı yuvaya yumurt­lar.

Yumurtadan çıkan yavrular yüzerek bataklık bitkilerinin araşma saklanır­lar. Güler martı sonbaharda pek önemli olmayan göç hareketleriyle Avrupa’mn güney kesimlerine doğru kıyılar ve ırmaklar boyunca yayılır. Güler martı yayılma halinde olan bir kuştur, çünkü çok değişik besin kay­naklarından yararlanmayı bilir. Top­rağın sürülme zamanında, traktörle­rin arkasında fırıl fırıl dönen beyaz kuşlar, ilkbahar aylarındaki siyah ya da kahverengi başlıklarını (kukuleta) yitirmiş olan güler martılardır. Kışın güler martı, içinden ırmakların geçti­ği büyük kentlerde yerleşmeyi se­ver.

Avrupa’da ve dünyada çeşitli martı türleri vardır; bunların pek çoğu, gü­ler martıdan daha çok denizde yaşar. Yalıyarlarda yuva yapan üç parmak­lı martı (Rissa tridactyla) yaşamının geri kalan bölümünü açık denizde geçirir. Larus sabini türü Grönland’da yuva yapar ve kışın Ümit Burnu dolay­larına gider.

Büyük martılar, en büyüğü, iki kana­dı arasındaki açıklık 1,70 m’ye erişen büyük kara başlı martı ya da deniz martısı (Larus marinus) olan iri mar­tılardır. Bu tür, öbür kuşlardan ayrı olarak yuva yapar ve çevresine zor­baca davranır.

Biraz daha küçük boyda ve külrengi olan büyük martı ya da gümüş martı (Larus argentatus) Atlas Okyanusu ve Akdeniz kıyılarında koloniler halinde yaşar, her çeşit çerçöp artıklarından yararlanarak, daha az yırtıcı olan öbür türlerin zararına, onların yaşa­dıkları yerleri istila eder.

Yırtıcı Martılar

Martıgiller ailesi, martılar ve büyük martıların yanı sıra yırtıcı martıları da kapsar. Bunlar, denizin üstünde avlarını kapmak için öbür balık avlayıcı kuşlara saldıran usta uçucu kuş­lardır. Kışın avlarını izleyerek, tropi­kal sulara kadar göçen, Kuzey Buz Denizi’nde dört, Antarktika’da da bir türleri vardır. Tüyleri, genellikle be­yaz olan öbür martıgillerin tersine, ko­yu kahverengidir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.