Dengeli ve Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?

Dengeli ve Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur? Önceki konumuzda besin içeriklerini ve görevlerinde gördüğümüz gibi o besinlerle dengeli ve sağlıklı beslenmenin nasıl olduğunu araştıracağız.

Şimdi sizinle bir etkinlik yaparak dengeli beslenmenin nasıl olabileceğini öğrenelim.
Gerekli malzemeler

ekmek, maydanoz, marul, haşlanmış yumurta, domates, peynir, bıçak, tabak, steril eldiven, su.

İzlenecek yol

1. Marulu, maydanozu ve domatesi bol su ile iyice yıkayalım.

2. Bütün yiyeceklerimizi bıçakla kestikten sonra ekmeğimizin arasına yerleştirelim.

3. Beslenme saatinde sandviçinizi yiyebilirsiniz.

Yaptığımız sandviç ile kendimize güzel bir öğün hazırladık. Sandviç hazırlarken kullandığımız yiyeceklerin içeriğinde bol miktarda karbonhidrat, protein ve vitamin bulunur. Peki, hangi yiyecekler karbonhidrat, hangileri protein veya vitamin bakımından zengindir? Defterimize yazalım.

Diyet ne demektir?

Diyet, dengeli beslenme şeklidir. Diyet reçetelerini veren diyet uzmanı ya da diyetisyen, sağlam bir kişinin sağlam kişilerde bilinçli beslenme için ihtiyaç duyabilirler veya hastanın durumuna göre uygun beslenme şeklini düzenleyen kişidir. Sağlıksız beslenmenin yaygınlaştığı ve arttığı son dönemlerde bu uzmanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Satın aldığımız ürünlerde sağlığımızı korumak için nelere dikkat ederiz?

Aile büyüklerimizle sohbet ettiğimizde besin çeşitlerinin bu kadar çok olmadığı eski zamanlarda kendi yiyeceklerini kendilerinin ürettiklerini söyleyeceklerdir. Kışlık yiyeceklerini kendileri hazırlarlardı. İstedikleri yiyecekleri yılın her mevsiminde her zaman bulamazlardı. Günümüzde yiyeceklerimizi nasıl elde ediyoruz? İstediğimiz yiyecekleri her zaman bulabiliyor muyuz? Bu yiyecekleri alırken nelere dikkat ediyoruz? Düşünelim ve arkadaşlarımızla tartışalım.

Satın aldığımız ürünlerde sağlığımızı korumak için birçok konuya dikkat etmeliyiz. Yiyeceklerin üzerinde yazan son kullanma tarihine mutlaka bakılmalıdır. Son kullanma tarihi geçmiş besinleri tüketmemeliyiz. Aksi halde gıda zehirlenmeleri yaşanabilir. Sebze ve meyveleri alırken taze olmalarına dikkat etmeliyiz. Çürük, bozuk besinleri almamalıyız. Bu besinler sağlığımız için zararlı olur. Açıkta satılan yiyeceklerden almamalıyız. Yiyeceklerimizi bozulmadan uzun süre korumak için buzdolabı, dondurucu gibi uygun koşulların sağlandığı ortamlarda saklamalıyız. Aksi halde çabuk bozulur ve sağlığımız için tehlike oluştururlar. Paketlenmiş besinlerde yıpranmış, delinmiş ambalajlı besinleri almamalıyız. Yiyeceklerimizi tüketmeden önce çok iyi temizlemeliyiz. Temiz olmayan besin maddelerini tükettiğimizde hastalıklara neden olacak mikropları vücudumuza almış oluruz. Bunun sonucunda çeşitli hastalıklara yakalanabiliriz. Hastalanmamak ve sağlığımızı korumak için besinlerin temiz olmasına dikkat etmeliyiz.

Besinlerin taze olmasının, temizliğinin ve içerdiği katkı maddelerinin sağlığa etkilerini araştırdınız mı?

Günümüzde teknolojiye bağlı olarak besin çeşitliliği artmaktadır. Örneğin; kırk elli yıl öncesinde kış mevsiminde birçok sebze ve meyve bulunamazken gelişen teknolojik aletler sayesinde artık yaz mevsim meyvelerini her mevsimde hemen her çeşit sebze ve meyveyi yiyebiliyoruz. Günümüz teknolojisi ile kış aylarında bile yaz meyvesi olan çilek yetiştirilebiliyor veya korunabiliyor. Bilimsel ve teknolojik ilerlemeler besin maddelerinin tazeliğinin bozulmadan daha uzun süre korunmasına olanak vermiştir. Buna bağlı olarak birçok besin çeşidi ortaya çıkmıştır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.