Masatenisi Nedir?

Masatenisi, Özel boyutlardaki bir masa üstünde, kauçukla kaplı tahta raket ve sert ya da esnek, içi boş top aracılığıyla oy­nanan, kuralları tenise benzer spor dalı (pingpong da denir).

1880’e doğru İngiltere’de bulunan masatenisi çuha kaplı tahta raketlerle oynanıyordu, ama raketler kısa süre­de kabarcıklı kauçukla kaplı modern görünümlerini aldılar. Bir süre ilgi gö­ren, daha sonra da unutulan masate­nisi, 1921’de ilk İngiltere şampiyona­sıyla yeniden önem kazandı. Başlangıcından beri masa dışında her şeyi değişen bu sporda günümüzün us­taları Japonlar ve özellikle bu sporu ulusal sporları durumuna getiren Çinlilerdir. Büyük masatenisi yarışmaları arasmda özellikle şunları belirtmek gerekir: 1926’da yılda bir, 1959’dan sonra da iki yılda bir yapılan bireysel dünya şampiyonaları (erkekler, ba­yanlar, karışık çiftler); Swaythling Kupası; Marcel Corbillon Kupası (er­kekler ve bayanlarda takım halinde); dünya şampiyonalarım izleyen yıllar­da iki yılda bir yapılan Avrupa, As­ya, Amerika şampiyonaları; vb. Oyun alanı 2,74-m boyunda, 1,525 m eninde, 25 mm kalınlığında ve yerden 0,76 m yükseklikte, sert tahtadan dik­dörtgen bir masadır. Mat ve koyu bir renge boyanmış olan masanm yüzeyi, 2 sm genişliğinde beyaz bir çizgiyle çevrelenmiştir. 30,5 sm yüksekten bı­rakılmış bir topun 30,3 ya da 32,9 sm’ye sıçramasını sağlayabilecek bir yapıda olması gerekir. 15,25 sm yük­seklikte, üst kısmı beyaz şeritli, yeşil pamuk ipliğinden yapılmış delikli bir file her iki ucundan, masadan 15,75 sm dışarda bulunan dikmelere bağla­narak masayı enine ikiye böler. Masanın uzunluğuna çizilmiş 3 sm’lik bir çizgi de her bölümü sol ve sağ olmak üzere ikiye ayırır.

Raketin biçiminde sınırlama yoktur, ama tahtadan ve sert olması zorunlu­dur. Yüzeyi mantar, kabarcıklı kau­çuk, vb’yle kaplıdır. Kalınlığı 4 mm ile sınırlandırılmış olup, ağırlığı ortala­ma 150-180 gr’dır.

Ağırlığı 2,5-2,53 gr arasında değişen, selüloyitten yapılmış topun çevresi 11,43-12,06 sm arasındadır. Maç, tek­li olduğunda 3 ya da 5 set üstünden, çiftli olduğundaysa 3 set üstünden ya­pılır. Her set 21 sayıda biter. 20 sayı­da eşitlik durumu olursa, arka arka­ya iki sayı yapan seti kazamr. Tekler­de servis atan beş atış yapar. Karşı­layan da sırası geldiğinde aynı sayı­da atış yapar. Çiftlerde eşlerden her biri, birbirini izleyerek servis atar ve bu servisi çaprazındaki oyuncu kar­şılar. Servis atanın havaya attığı top kendi bölümünde masaya vurarak sıçramalı, ağı aşmalı ve çapraz alana düşmelidir. Top ağa değerse, atış iyi olsa da yinelenir (servisin yinelenme­si birçok kez yapılabilir). Oyuncunun servisi kaçırması, iki kez topa vurma­sı, topu karşı alana düşürmesi, topa dokunması, raketi giysilerine, bede­nine, file ya da desteklerine değdirme­si, masayı yerinden oynatması, boş olan eliyle oyun alanına değmesi, vu­ruş sonucu topun karşı alana değme­den dışarı gitmesi hata olarak kabul edilir ve karşı tarafa 1 sayı kazandı­rır. Çiftlerde aynı oyuncu topa arka arkaya iki kez vuramaz. Türkiye Masatenisi Federasyonu 1966’da, Türkiye Tenis ve Masateni­si Federasyonu’ndan ayrılarak bağım­sız bir federasyon olarak çalışmaya başlamıştır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.