Ahmediyye Bedeviyye Tarikatı ve Ahmet Bedevi Kimdir?

Ahmediyye Bedeviyye Tarikatı ve Ahmet Bedevi Kimdir? Ahmediye veya bir başka adıyla Bedeviyye tarikatının kurucusu (Fas 1200 – Mısır 1276). Ataları, Arabistan’daki karışıklıklardan kaçarak 8. asrınbaşlarında Fas’a göçtüler. 10 yaşında iken ailesi ile birlikte hacca giden Ahmet Bedevi gençliği çok hareketli, bir maceraperest hayatı yaşadı. Fakat 30 yaşında geçirdiği bir bunalım üzerine bu hareketli hayatı bırakarak kendini dine verdi. Kuran’ı ezberledi. Şafilikle ilgili bilgiler edindi. Gördüğü bir rüya üzerine Irak’a gidip Abdülkadir Geylani ve Ahmet Rifai Hazretleri’nin türbelerini ziyaret etti. Hayatı boyunca hiç evlenmemesine rağmen kendisine bağlanan kadınlarla olan maceraları Arap edebiyatında büyük hikayelere konu olmuştur. Yine bir rüya üzerine bu kez Mısır’a gidip Tanta kendine yerleşti. Burada, oturduğu evin damına çıkıp saatlerce güneşe bakması meşhurdur. Ahmet Bedevi’nin, evinin damı üzerinde geçirdiği cezbe dolu bu saatler nedeniyle müritlerine, Eshab-üs-Sath (Dam Arkadaştan) adı verilmiştir.

Ülkede o kadar ünlenmiş, öylesine saygı uyandırmıştı ki, memluk sultanı Baybars’ın Ahmet Bedevi’nin ayaklarını öptüğü rivayet edilir. Hazret-i Muhammed’in ölüm yıl dönümünde vefat etmiş, bu da kendisi hakkındaki efsanevi söylentileri artırmıştır.

Ahmet Bedevi’den bazı sözler:

“Bizim yolumuz, Kuran, sünnet, safvet, hakikat aşkı, doğruluk, sabır, ızdıraba ve tahammül, ahde vefa üzerine kurulmuştur.”

“Başkasının felaketine sevinilmemelidir, iftira ve fenalıkta bulunulmamalı, kötülüğe iyilikle karşılık vermelidir.”

“Öksüze acı, çıplağı giydir, açı doyur, kimsesize ve misafire hürmet göster. Sirke nasıl balı bozarsa, dünya sevgisi de takvayı öylece bozar.”

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.