Çevrenizde göç etmiş birine neden göç ettiğini sorunuz.

Çevrenizde göç etmiş birine neden göç ettiğini sorunuz. Bu göçten dolayı memnun olup olmadığını öğreniniz.

Göç etme sebepleri çok çeşitlidir. İnsanlar yaşadığı yerdeki olumsuzluklar sonucu yaşadıkları yerlerden bildikleri veya bilmedikleri yerlere göç ederler. Bu yurt içinde iç göç olabileceği gibi, yurt dışına doğru bir göçte olabilir. Bu sebepleri şöyle maddeleyebiliriz.

– Savaş sebebi ile göç, insanların yaşadığı yerde çıkan savaş sonucunda büyük göç dalgaları oluşur. Bu bir ülkeyi bir ülkenin işgali olabileceği gibi iç savaş şeklinde de olabilir. Günmüzde Suriye’de olan savaş iç savaştır. 1,5 milyon kişi Ülkemize sığınmış göç etmiştir. Bu insanlar kamplarda veya şehirlere dağılmış bir şekilde kötü şartlarda yardıma muhtaç yaşamaktadırlar. Çevremde bir aile var onlarla konuştuğumda çok mutsuz olduklarını gördüm. Herşeylerini bırakıp gelmişler, bir çok yakonlarını kaybetmişlerdi. Doğdukları yerlere büyük özlem duyuyorlar, savaş bitsin hemen döneceklerini söylüyorlardı.

– Ekonomik sebeplerden, gurbet kavramı bunun sebebiyle ortaya çıkmıştır. İnsanlar yaşadıkları yerlerde iş olanaklarının azalması geçim zorluğu, yeni arayışlara itmiş, yurt içi ve yurt dışı çalışmaya gitmişlerdir. Bazen ailelerini ve çocuklarını bırakmışlar, bazen de yanlarında götürmüşlerdir. Böylece İstanbul’un nüfusu 13 milyonu aşmış, Almanya’da Türk nüfusu milyonları geçmiştir. Bu insanlar yakın zamanda doğdukları yerlere geri dönecekleri ümidi olmasa da bir gün mutlaka döneceklere umudu ile özlem içinde hayatlarını sürdürürler.

– Eğitim sebebi ile, İnsanlar eğitimleri sebebi ile başka şehirlerde iş bulmakta başka şehirlerde yaşmamaktadırlar.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.