Ernst Theodor Wilhelm olan Ernst Theodor Amadeus Hoffmann Kimdir?

Alman yazarı ve bestecisi (Königsberg, Prusya, 1776-Berlin, 1822). Anneannesiyle dedesi tarafından yetiştirilen ve asıl adı Ernst Theodor Wilhelm olan Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, Königsberg’de hu­kuk öğrenimi gördükten sonra, Polonya’da evlendi; bu arada yazı yazmaya, dinsel ve din dışı müzik bestelemeye başladı.

1807’de seçimini yaparak Phantasies- tückenach Callot’s Manier’i (Callot Üslubunda Fanteziler, 1814) yayımladı, bunu Kreisleriana (1814) izledi. Daha sonra Bamberg’e çağrılan Hoffmann, burada yoğun bir çalışma dönemine girdi: hem yazı yazıyor, hem desen çiziyor, hem de resim yapı­yordu. Öğrencilerinden julia Marc’a âşık olması, bunalım geçirmesine neden oldu. Deli Bir Müzikçinin Aklı Başında Saatleri adı altında müzik sanatı üstüne kişisel düşüncelerini ortaya koyacağı bir yapıt tasarladı; ama bu yapıt yitip gitti. Daha önce bu konudaki görüşlerinin bir taslağını Kreisleriana’da koro başı johannes Kreisler’in portresini karmaşık bir biçimde çizerken hazırlamıştı. Bu portreyi yeniden ele alarak Lebensansichten des Katers Murr (Kedi Murr’un Yaşam Görüşleri, 1820-1822) adlı yapıtına aktardı.

Hoffmann’ın Fantezi Eğilimi

Hoffmann’ın anlattığı “fantastik” öykülerin çatısını “hastalıklı bir fantezi” oluşturur: Serapionsbrüder (Serapion Kardeşlerin Öyküleri, 1819-1821), Don juan (1813), okura yazarın gençlik anılarını aktarır. Hayal gücünün taşkınlıkları, dışgerçekliğin deneyimlerinden doğar ve kaynağını deneylerin gözleminden alır. Masalların gücü, gerçekle olan uyumlarından ileri gelir. Alın yazısı­nın önüne çıkardığı aksilikleri aşan Hoffmann, bunları, yaşamın zorunlu­luklarıyla başa çıkmaya çalışan örnek sanatçı kişisini yaratmak için kullanır. Sanatçı özellikle canlı var­lıklarla cansız varlıklar arasındaki uzaklıkla savaşır. Der goJdene Topf (Altın Vazo) ya da Prinzessin Brambilla’da (Prenses Brambilla) Hoffmann, sesleri, renkleri, en garip ve gizemli etkileri, aşağı yukarı müziksel olarak anlatmayı başarmıştır.

Güç ve düzensiz bir yaşam sürmekle birlikte benzersiz bir çalışkanlık örneği veren Hoffmann, bıkıp usan­madan sanatçının aşkı konusunu ele alıp işlemiştir. Son yıllarını felçli olarak geçiren sanatçı,her şeye karşın masallarını yazdırmaktan ve ya­yımlamaktan geri kalmamıştır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.